Helena är äventyraren från Lilla Essingen

Hon gick 300 mil över berg, floder och skog, från Nya Zeelands nordligaste punkt till sydspetsen. Nu kan Lilla Essingenbon Helena Olmås bli årets äventyrare.

  • Publicerad 13:48, 31 jan 2017

– Jag blev väldigt glad när jag såg nomineringen men också jätteförvånad. Jag ser mig inte riktigt som en äventyrare, säger Helena Olmås.

Men nog är hennes prestation ett riktigt ett äventyr. I oktober 2015 inledde hon en drygt fyra månader och 300 mil lång vandring över hela Nya Zeeland.

– När jag tittar tillbaka på det nu känns det nästan overkligt men då blev det mer en vardag.

37-åriga Helena Olmås, som bor på Lilla Essingen, fick idén redan 2010 efter att gått den 80 mil långa pilgrimsleden i Spanien.

– Sedan hände en rad saker som fick mig att göra slag i sak. Bland annat fick min moster bröstcancer och även om hon överlevde så blev det en påminnelse om att man aldrig vet när livet är slut, säger Helena Olmås som också samlade in 164 000 kronor till Cancerfonden under sin vandring.

På planet till Nya Zeeland kom funderingarna på om det verkligen var en bra idé eller bara dumdristigt att helt själv gå från Cape Reinga i norr till Bluff i söder.

– Jag hade verkligen ingen erfarenhet alls av att göra mat på stormkök och vilka sovsäckar man behöver, berättar Helena Olmås.

Men tuffast var ändå den mentala biten.

– Jag har sprungit maraton och då vet man att ikväll äter jag middag, duschar och jag får sova i min säng. Här såg man inget riktigt slut. Det var mentalt tärande att varje dag sova utomhus, tvätta sig i en bäck och börja om nästa dag.

Det var också den mentala påfrestningen som det tog längst tid att återhämta sig ifrån.

– Jag var ledig en månad på Nya Zeeland innan jag kom hem och då orkade jag inte göra någonting. Sedan när jag kom hem till Stockholm var det tempot som var det absolut svåraste. Det är något som jag fortfarande kämpar med.

Vem som till slut vinner priset som årets kvinnliga äventyrare avgörs den 11 mars på Vildmarksmässan.

Just för stunden känner Helena Olmås sig ganska mätt på nya äventyr.

– Jag ska faktiskt åka på solsemester för första gången på 15 år. Sedan ska jag till Marocko och springa i Atlasbergen i en vecka. Det känns som ett lagom äventyr just nu.

 

Läs mer här om alla nominerade och rösta på din favorit.