Har du hört talas om Doggerland? Det var en landmassa som låg ungefär där Nordsjön är i dag, mellan nuvarande Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Där vandrade mammutar och efter istiden sökte sig människor dit för att jaga hjort och vildsvin.

Det fanns bara ett problem: Havet.

– Landet sjönk hela tiden. De sista öarna utanför Storbritannien låg vid det som i dag kallas Doggers bankar. De försvann under vattnet för 6000 år sedan, berättar Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för Moment i Gubbängen.

Han kände själv inte till Doggerland innan. Men så läste han i tidningen om en bok av författaren Julia Blackburn, som handlade om det.

Andreas Boonstra, med en pappa från Nederländerna, blev fascinerad av historien och insåg att han ville göra en föreställning utifrån boken.

Snart premiärdags

Nu har den blivit verklighet. 1 december är det premiär på stora scenen i Gubbängen för pjäsen Doggerland – att läsa Julia Blackburn.

Den blev dock inte alls som Andreas Boonstra hade tänkt sig från början.

– När pandemin hände blev pjäsen en sorts arkeologisk coviddagbok. Hela världen började sjunka ifrån en och blev som ett Doggerland. I mitt fall handlade det om Nederländerna dit jag för första gången inte kunde åka längre, berättar han.

I pjäsen spelar han sig själv. Motspelare är Linda Källgren som bland annat läser högt ur Julia Blackburns bok. Temat antyder en sorglig och melankolisk pjäs men det är inte hela sanningen, enligt Andreas Boonstra.

– Den är också berättad med mycket humor, om hur saker inte blir som man tänkt sig. Det är en resonerande, berättande, inkluderande teater med ett direkt tilltal – lite inspirerad av nederländsk cabaret som är en sorts stand up-teater, säger han.

En story om ett land som sjunker – handlar den om klimatkrisen också?

– Visst finns det med, men förvånansvärt lite. Hade inte pandemin kommit hade den nog handlat mer om klimatet.

Apropå pandemi: Teatern i Gubbängen kommer inte att påverkas av de nya reglerna om vaccinationspass, då salongen bara rymmer 90 besökare.