ESTRADPOESI. Lördag eftermiddag den 24 oktober blir det Poetry slam på Folkes. Foto: Mitt i

Hela Stockholm kommer till Huddinge för estradpoesi

Bob Hansson, Emil Jensen och Daniel Boyacioglu började alla tre sin bana med Poetry slam. Är du nästa stora estradpoet? Lördagen den 24 oktober är det dags för kvaltävling på Folkes.

  • Publicerad 05:00, 23 okt 2020

Huddinge estradpoesi har haft ett långt uppehåll under cronapandemin, men nu är drar de igång igen. Ytterligare två kval ska hinnas med för att avgöra vilka fyra finalister som kvalificerar sig till SM i Poetry slam nästa år.

På lördag eftermiddag, den 24 oktober, är det dags för det tredje kvalet på Folkes.

– Vi får vara max 50 personer. Stolarna är utspridda så att det ska vara säkert, säger Anders Pettersson, ordförande för Huddinge estradpoesi.

Sedan Ortens poet drog sig ur SM i Poetry slam har Huddinge estradpoesi varit de enda från hela Storstockholm som är med i tävlingen.

– Det kommer folk från hela länet hit på våra kval, säger Anders Petterson.

God stämning

Reglerna är enkla. Deltagarna läser poesi som de själva har skrivit. Framförandet får vara max 3 minuter och 9 sekunder. Är det längre än 3,10 får man poängavdrag.

Den som medverkar får inte använda rekvisita, då blir man diskad.

Fem jurypersoner eller jurygrupper utses ur publiken. Det är samma poängsystem som vid en tävling i konståkning där 10,0 är maxpoäng.

– Medel brukar ligga runt 7. Ger man lägre än 5 är man taskig, säger Anders Petterson.

Han har själv tävlat i SM, men numera är han master och ceremonies; den som arrangerar tävlingen.

– Publiken får gärna applådera. Man får bua åt poängen, men inte åt poeter. Det brukar vara snäll stämning, säger Anders Petterson.