HÖGHUS. Med food court i ryggen ser vi ett nytt höghus till höger och en trappa upp till Vårbergs­vägen som kantas av nya lägre lägenhetshus. Höghusets bottenplan kan få en biograf. Foto: illustration: Brunnberg & Forshed

HELA PLANEN: Så ska SKHLM bli nya Medis

Centrumägaren har stora planer för Skärholmen centrum. 700 nya bostäder i nya höghus, bowlingrestaurang och ny filmstad ska pumpa in liv i centrumet på kvällstid.

  • Publicerad 15:53, 15 sep 2017

SKHLM:s ägarbolag Grosvenor är i kontakt med biografoperatörer om en ny biograf i Skärholmen centrum. Samtidigt har det klassiska ölhaket Douglas fått stänga när flera nya restauranger ska in i lokalerna ut mot Skärholmstorget. En ska vara 2000 kvadrameter stor med bowling och shuffleboard.

Klassiska Skärholmskrogen ersätts med IPA och bowling

– Förutsättningarna för en biograf i Skärholmen centrum är väldigt bra. Centrumet har fantastisk access med buss, tunnelbana och i framtiden spårvägen. Det är också enkelt att ta sig hit med bil. Det finns inte så många platser med de förutsättningarna i Stockholm och inte så många som har 15 miljoner besökare per år, säger Carl Strufve, ansvarig för Grosvenors fastigheter i Sverige.

Vilka biografoperatörer det rör sig om och var biografen skulle ligga vill han inte avslöja. De tittar på ”olika biograflösningar, men även andra lösningar för utökat kulturutbud i Skärholmen”. Men en tänkbar placering är Måsholmstorget.

Nya höghus i centrum

De nya biografplanerna går hand i hand med att centrumägaren vill bygga 700–1000 nya bostäder intill Måsholmstorget, på båda sidor av Vårbergsvägen. Två nya höghus, lägre hus som delas av gatan och ett nytt kvarter ner mot E4:an ska göra det som idag är en trafikled med påfartsramp till motorvägen till en stadsgata.

I bottenplan av ett höghus intill torget, där det gamla posthuset ligger idag, är tanken att nya kulturlokaler och restauranger ska få plats.

– Vi vill fortsätta att utveckla Skärholmen till södra Stockholms stadskärna. Då är det naturligt att göra rum för kultur, restauranger och service, och en biograf vore en naturlig del av det.

Med Fokus Skärholmens 6300 nya bostäder kommer området få fler invånare och därmed ökar också underlaget för mer kulturverksamheter i centrum. En biograf skulle dessutom, liksom i Täby, Kista och Mall of Scandinavia, kunna bidra till att hålla centrumet vid liv under kvällarna.

’’Skärholmen långt efter’’

Det är något Skärholmsbon Emra Agir har tänkt på.

– Jag gillar Kista och Mall of Scandinavia, eftersom de har längre öppettider, biograf och bättre utbud. Men där ligger Skärholmen tyvärr långt efter, säger han.

Men han skulle helst vilja ha bion vid Skärholmstorget.

Gosvenor är i kontakt med Stockholm stad för att inleda arbetet med en detaljplan. Om han gör en optimistisk uppskattning tror han att spaden kan sättas i marken om tre år.

STADSGATA. Centrumägaren vill fortsätta Vårbergvägens förvandling till stadsgata hela vägen upp till E4:an. Foto: Gosvenor