Två ytterligheter: 1890-tal på Östermalm och 1990-tal i Södra station. Foto: Mitt i

Hela listan: Byggåret avgör värdet på din lya

När byggdes huset din lägenhet ligger i? Skillnaden i slutpriserna i innerstan är stora beroende på byggår. Kakelugnar och stuckatur står högt i kurs – mindre attraktivt är lyor byggda runt millenniet.

  • Publicerad 11:11, 24 maj 2018

Stockholms dyraste lägenheter har ofta en sak gemensam. De har högt i tak, kakelugnar och stuckatur. Och de är byggda under andra halvan av 1800-talet.

– Merparten av de allra äldsta bostadshusen finns i Gamla stan och på Östermalm. Att priserna är som högst i de mest centrala delarna av vår huvudstad är inte så förvånande, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli i ett pressmeddelande.

Bostadssajten har kollat både slutpriser och byggår på fastigheter vid 8 000 bostadsförsäljningar i innerstan under 2017.

Så högt var snittpriset per kvadratmeter för sålda lägenheter i innerstan förra året – beroende på när fastigheten de ligger i byggdes:

Källa: Booli

Dyrast är alltså husen som byggdes under 1800-talets mitt och slut. Billigast är lägenheterna i hus bygga i början av 2000-talet.

Säljs mest 30-tal

Flest sålda lägenheter finns det enligt Booli i hus byggda på 1930-talet. Vilket förklaras av att det finns många små lägenheter i dessa hus.

Efter 30-talet minskar bostädernas värde under de kommande årtiondena. Men en viss ökning syns ändå under 2010-talet.

– Om du verkligen vill bo i innerstan men vill komma billigare undan kan det vara en idé att titta på bostäder som är byggda mellan 80-talet och tidigt 2000-tal, säger Matilda Adelborg.