Kommunicera. I två månader har Zakhar Sulitsky och hans familj bott i Alexandra Hedborgs radhusområde. Mestadels av kommunikationen görs via google translate. Foto: Mikael Andersson

Hela grannskapet har välkomnat flyktingar från Ukraina

I ett radhusområde i Viksjö har ett femtiotal hushåll tagit emot 16 ukrainska flyktingar i sina gårdshus. – Vi möttes av hela gatan och med värme. Vi kommer alltid att vara tacksamma, säger Olena Sulitska.

  • Publicerad 15:42, 27 maj 2022

Vi möttes av hela gatan med värme, vi kommer alltid vara tacksamma

"Vill ni komma till oss på lördag och grilla?"

Grannen Alexandra Hedborg vänder mobilen mot Zakhar Sulitsky som läser vad Google translate översatt. Sen får hon en tumme upp.

Det är två månader sedan Zakhar Sulitsky och hans fru Olena Sulitska flydde sitt hem i Kiev och kom med barnen till Viksjö.

Fyra på morgon den 24 februari vaknade Olena av explosioner.

– Vi var en vecka i Ukraina men insåg att vi och barnen var säkrare utomlands.

Så började flykten från hemlandet till Sverige.

"Känns meningsfullt"

Samtidigt, på en samfällighetsstämma för ett radhusområde i Viksjö, frågar en medlem om de inte ska göra iordning sina gårdshus och ta emot flyktingar. Ett rungande ja blir svaret från medlemmarna.

– För oss var det ett sätt att ställa upp som civilsamhälle i ett krisläge och göra en insats, säger Fredrik Andersson, ordförande i samfälligheten.

Den består av 50 hushåll med fyra gårdshus. På några dagar pågick arbetet med att göra iordning husen.

– Engagemanget var så stort. Det har känts meningsfullt att få hjälpa till och i dag är de som bor här som en familj, säger Alexandra, en av grannarna.

Ge mer. "När du ser att det du gör kommer till nytta, då ger du mer" menar ordförande Fredrik Andersson här tillsammans med grannen Alexandra Hedborg. Foto: Mikael Andersson

455 ukrainska flyktingar bor i Järfälla

Idag bor 455 ukrainska flyktingar i Järfälla.

350 av dem bor i egen bostad, det kan vara hos vänner, släktingar eller frivilliga som öppnat sina hem.

105 personer bor i kommunens evakueringsbostäder.

44 barn går i förberedande skolklass till grundskolan. De klasserna finns i Högbyskolan, Sandvikskolan och Viksjöskolan.

De ukrainska flyktingar som registrerats som asylsökande och fått sina LMA-kort har sedan rätt till förskola i Järfälla.

Källa: Järfälla kommun

Visa merVisa mindre

Kommit varandra nära

I dag bor 16 personer i gårdshusen, nio barn och sju vuxna. Några av barnen har börjat på samma skola som Alexandras dotter Aria.

– Det har varit så häftigt med grannsamverkan, vi här har börjat känna varandra också. Vi grillar tillsammans, alla barnen leker ihop, säger Fredrik.

Nu hoppas de att andra samfälligheter kan göra samma sak.

– Det som varit bra är att vi har kunnat dela upp ansvaret, då lättar arbetsbördan rejält än att göra det ensam.

Saknaden. "Hade vi inte barnen hade vi inte varit här, jag saknar Ukraina" säger mamma Olena Sulitska (mitten), här med pappa Zakhar Sulitsky och barnen Fedir, 2, Konstantin, 8 och Öleg 14. Foto: Mikael Andersson

Familj. "Vi äter middag tillsammans och samtalar, de ingår i familjen i dag", säger Kicki Beck som tagit 2-åriga Fedir på en tur. Foto: Mikael Andersson

Ritar bilder av krig

På gården cyklar 8-åriga Konstantin. Han och storebror Öleg har börjat i förberedande skolklass, snart börjar Fedir förskolan. Familjen lär sig svenska av en svenskalärare som kommer en gång i veckan. Zakhar har fått jobb på Bauhaus. Men kriget har lämnat sina spår.

– Barnen ritar bilder av krig. Vi är mycket oroliga och ber, berättar Olena.

På frågan om vad som händer nu skakar Olena på huvudet.

– Det är ingen idé att prata om framtiden, vi vet inte vad vi kommer bli. Nu gör vi allt för att barnen ska få ett värdigt och bekvämt liv här.

"En familj"

Vid en sandlåda sitter Kicki Beck. Husen har fått varsin faddergrupp med extra ansvar och Kicki är med i faddergruppen för det gråa huset.

– I dag ingår de i familjen. De ger sitt hjärta och är lyckliga trots allt de har stått ut med, det är fantastiskt.

Och trots att de talar olika språk finns tacksamheten utan ord.

– Kicki, Alexandra,Fredrik,Sven-Erik, utropar Zakhar och sveper armen över området.

– Vi möttes av hela gatan och med värme. Vi kommer alltid att vara tacksamma, säger Olena.