Hela familjen tar hem SM-medaljer på ett hjul

Nästa helg avgörs SM i enhjuling i Märsta. Går det som i fjol kommer uppemot 40 av medaljerna att hamna i en villa på Kantarellgränd i Enebyberg. Där bor familjen Westerlund och hela högen – mamma Eli, pappa Anders, dottern Sara och sönerna Emil och Henrik – är mästerliga i konsten att cykla på ett hjul.

  • Publicerad 16:02, 9 jun 2018

Vid entrén mot gatan syns inget märkvärdigt.

Ett gäng vanliga cyklar står parkerade utanför familjen Westerlunds hus i norra Enebyberg.

Men i den lilla trädgården är det enhjulingar som gäller. Studsmattan trängs med en trialbana och på trädäcket står både ett hockeymål och en höjdhoppsställning.

”Mycket rörelse i vår familj”

– Ja, det är mycket rörelse i vår familj, säger Anders Westerlund medan sönerna Henrik, 12, och Emil, 16, cyklar enhjuling kors och tvärs över trädäck och på staketräcken.

Henrik ska hoppa höjd. Emil testar trädgårdens trialbana. Anders tittar på. Foto: Tomas Stark

Alla tre är redo för SM som avgörs i Märsta den 15–17 juni. Mamma Eli och 18-åriga dottern Sara är inte hemma denna kväll, men även de ska vara med och försvara familjens färger i SM.

När 40 medaljer på SM i fjol

– Ja, i fjol tog vi nära 40 medaljer tillsammans, hela familjen. De flesta guld, säger Anders.
Han höll på med cirkus som barn och som ung, och efter en mångårig paus återupptog han lite av cirkuskonsterna för drygt tio år sedan.
– Ja, det var när Emil var 5 år och Sara var 7. Då köpte vi sådana där små enhjulingar till dem. Ett år senare var vi med på SM och sedan dess har vi varit med varje år, det har blivit ett årligt evenemang för oss, säger Anders.

Tränar på egen hand

Barnen kunde ganska snabbt börja bärga medaljer i sina åldersklasser, men för Anders själv dröjde det några år innan han tog sig upp på prispallen.
– Ja, det tog nog sex sju år. Jag trodde först att jag var för gammal, men sedan upptäckte jag att det var jag ju inte.
I början tränade de en gång i veckan med Stockholms Enhjulingsklubb, men de senaste åren tränar familjen bara på egen hand, och bara under sommaren.

Kör hela sommaren – efter SM

– Ja, vi börjar väl cykla lite före SM och så blir det lite intensivare nu när SM närmar sig, säger Anders.
– I fjol började jag två månader innan, men i år har jag mest kört skateboard så det har inte blivit så mycket ännu. Oftast kör jag mest efter SM. Det är roligast då för jag blir så peppad av tävlingen, så då brukar jag köra hela sommaren, säger Emil.

Emil balanserar utan problem stillastående på räcket. Foto: Tomas Stark

Att enhjulingarna legat i ide sedan september syns dock inte på Henrik och Emil. De hoppar enkelt över ribban på 60 centimeter och Emil balanserar tämligen avslappnat en god stund stillastående på ett hjul uppe på ett räcke.

Anders slog svenskt rekord på 1 500 meter

Det finns mängder av olika grenar i SM, berättar Anders. Själv är han bäst på långa distanser. I SM 2017 slog han svenskt rekord på 1 500 meter och tog även guld på 10 kilometer och maraton.
– Maratoncykeln är större än de andra. Den brukar jag pendla med till jobbet i Kista ibland, 13 kilometer, säger han.

Anders på den lite större cykeln som han använder för långa distanser. Foto: Tomas Stark

Emil och Henrik föredrar kortare distanser, och hopp- och teknikgrenar. På senaste SM tog Emil hem guld inte bara i sin åldersklass utan även bland seniorer på 100 meter och på teknikbana.

Hela familjen bildar lag i hockey

Andra grenar är bland andra trial, terräng och slowrace, där man ska cykla så långsamt som möjligt fram på en bräda. Och så spelar hela familjen tillsammans som ett lag i hockey.

Emil och Henrik kan träna terräng i backen bakom huset på Kantarellgränd. Foto: Tomas Stark

– Ja, det är vi fem plus någon förstärkning. Det funkar som vanlig hockey, men man får bara delta i spelet när man sitter på cykeln. Ramlar du av måste du upp igen innan du får vara med på nytt. Förra året var vi nära att vinna, vi var 30 sekunder från segern, men vi förlorade till slut mot ett lag från Lund, säger Anders.
– Men de spelar ju bara hockey, muttrar Emil.
Kanske får familjen Westerlund revansch i år. Hur som helst så lär huset på Kantarellgränd fyllas på med en rejäl laddning ädla medaljer efter SM i Märsta.

Film – Emil hoppar höjdhopp med sin enhjuling:

Film – Henrik gör One Foot, cyklar med en fot på sin enhjuling: