Grattis Olle på 100-årsdagen! Foto: Jens Kassnert

Hela Djursholms Olle Persson firar ett sekel

Han har spelat tennis med den nuvarande kungens farfars far, Gustav V, tog basketen till Sverige och har vunnit många medaljer skridskosegling. Men för de flesta i Djursholm är ”Mimma” – gympamajjen. I dag fyller Olle Persson 100 år.

  • Publicerad 08:45, 26 jan 2019

De flesta som växt i Djursholm under förra århundradet vet nog vem Olle ”Mimma” Persson är. Han var gymnastiklärare på Djursholms samskola under nästan alla av sina yrkesverksamma år.

Hela 39 år var han lärare. Från 1945 till 1979 då han gick i pension.

– Det bästa med att vara lärare är kontakten med ungdomarna. Det var trevligt och jag tror att de uppskattade lektionerna. Jag tror aldrig att jag har behövt höja rösten på någon av mina lektioner. Det var lugnt och sansat, säger Olle Persson.

Olle är hemma i sin lägenhet i Svalnäs. Han berättar om gamla minnen och rullar bort till bokhyllan där flera gamla fotoalbum står.

Stort idrottsintresse

Han berättar att han spelat tennis mot Gustav V och att han har spelat mycket basket i unga år.

– Jag var med och införde basketen i Sverige. Det fanns några som spelade basket i Alvik på den tiden. Jag sökte kontakt med dom och i den första basketmatchen som spelades i Sverige var jag med och spelade, säger Olle och bläddrar bland mängder av svartvita foton.

Olle pekar på bilderna och berättar en liten historia om vart och ett av dem. Där finns berättelser om en fjällstuga i Härjedalen, en segelbåt som tagit honom ner till Skåne och flera foton på människor i olika sammanhang. Alla med en egen historia.

Minnen från en annan tid. Olle berättar om sitt bröllop.

En av bilderna är en förstorad bild på en 27-årig Olle i frack tillsammans med en kvinna i vacker vit klänning. Det är bröllopsfotot på honom hans brud, Ann-Margret.

– Vi gifte oss i Danderyds kyrka 1946, säger Olle och håller upp fotografiet och slutar prata för en stund.

Sedan berättar han att Ann-Margret var svensk mästarinna i gymnastik på 40-talet och att de tillsammans bosatte sig i Djursholm.

Ann-Margret gick bort för många år sedan och sedan dess har Olle levt ensam.

Håller igång hjärnan

Idag bor Olle på Blomsterfonden Svalnäs Gästhem och trots sin ålder är Olle pigg. Han underhåller sig med att vara med på flera aktiviteter i veckan som gästhemmet arrangerar.

Vi har många konstigheter här, det är frågesport, boule, bingo och korsordslösning

Olle Persson

– Vi har många konstigheter här. Det är frågesport, boule, bingo och korsordslösning. Dessa är jag gärna med på. Jo, här har jag det väldigt bra, jag är bortskämd och kan jag inte klaga på någonting.

Olle Persson i matsalen på Blomsterfonden Svalnäs gästhem.

Iskontrollant

I Danderyd har Olle gjort många saker för kommunens invånare. Under en period var han iskontrollant och på vintrarna rapporterade han om istjocklek och var det var svag is.

Han lade också längdskidspår och satte ut orienteringsbanor.

– På midsommarafton ordnade jag och min hustru midsommarfirandet här vid slottsbacken. Hon stod för danslekar och jag ordnade tävlingar. Det var vår uppgift det.

Många elever

På hans födelsedag kommer många till Olle. Förutom barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer även gamla elever från Djursholms samskola. En av dem är Sven Odqvist.

– Olle är en mycket lugn och stillsam herre och en otroligt snäll människa. Som lärare var han fantastisk, alla lyssnade på honom. Olle hade en speciell stil, han hade alltid golfbyxor, norska knästrumpor och lusekofta på sig, säger Sven.

Olle räknar också med att det kommer många som vill fira 100-åringen på hans födelsedag.

– Jag är rädd för det ja, säger Olle och skrattar.

100 årstårta. Normalt får man bara en ros men fyller man 100 får man två hälsar Coop i Enebyberg.