Hejdå gamla biblioteket – det nya slår upp portarna i september

Nu stänger biblioteket i Lidingö centrum för gott. I september flyttar verksamheten in i helt nya lokaler i det upprustade stadshuset.

  • Publicerad 16:34, 19 aug 2019

Det börjar bli ganska utplockat bland hyllorna i stadsbiblioteket när Mitt i besöker biblioteket på fredagseftermiddagen.

Det är bara några timmar innan biblioteket låser för besökarna för allra sista gången. Nu stängs det gamla biblioteket och flytten till nya lokaler i stadshuset börjar på allvar.

Sedan blir Lidingöborna utan bibliotek till 10 september då det nya biblioteket slår upp portarna.


Lyssna när Mitt i intervjuar Jonas Martinsson om nya biblioteket:

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.


 Parkeringen viktig

Helt okej, tycker Nahal Illerstig som är på biblioteket  för att passa på att fylla på låneförrådet med sonen Malcolm, 6 år.

– Vi är inte så nostalgiska vad gäller de här lokalerna. Vi kommer ändå att åka till biblioteket en gång i månaden för att låna nya böcker, säger hon.

Den snidade portalen till barnavdelningen kommer inte att följa med i flytten.

Malcolm berättar har lärt sig läsa kapitelböcker med små bokstäver själv. Nu har han blivit en riktig bokslukare. Det var också han som snappat upp att biblioteket höll öppet för sista gången just den här dagen.

Mamma Nahal Illerstig hoppas att parkeringsmöjligheterna utanför det nya biblioteket, som ligger litet sämre till för dem, blir bra.

– Man kanske måste planera in sina besök bättre om parkeringen blir sämre, säger hon.

Bibliotek för moderna behov

En kvinna från Torsvik är dock inte lika nöjd med flytten.

– Det här huset är ju byggt för att vara just bibliotek. Det nya kan aldrig slå det. Flytten handlar om att spara pengar. Processen har inte alls varit transparent, vi medborgare har inte fått var med och påverka.

När det gamla biblioteket byggdes på 90-talet fanns knappt internet.

Jonas Martinsson

Jonas Martinsson, kommunikatör på biblioteket håller med om att det gamla biblioteket är byggt just för den verksamheten. Med i det nya biblioteket har personalen varit med och utformat ett bibliotek efter moderna behov.

– När det gamla biblioteket byggdes på 90-talet fanns knappt internet. Nu finns många uttag där folk kan datorer och telefoner. I det nya biblioteket finns, förutom bra möjlighet att ladda telefoner, bokningsbara grupprum, en avskild och mysig barnhörna och många läsplatser.

Över 60.000 böcker ska flyttas från det gamla biblioteket. Jonas Martinsson ser fram emot att komma igång i de nya lokalerna.

Biblioteket ligger i två våningar, entréer finns från båda våningsplanen.

– Vi har verkligen försökt att skapa ett så mysigt bibliotek som möjligt. Nu vill vi bara öppna och se vad folk tycker, säger Jonas Martinsson..

Fakta

Över 60 .00 böcker ska flyttas

  • Det nya biblioteket öppnar 10 september. Men först i november hålls en invigning.
  • Böcker som lånats på det gamla biblioteket kan lämnas tillbaka på det nya när det öppnar.
  • Bibliotekets e-tjänster är öppna som vanligt när det fysiska biblioteket är stängt.
  • Mellan 60.000 och 65.000 böcker ska flyttas.
  • Vilken verksamhet det blir i de gamla lokalerna är inte klart. De ägs inte av staden, utan centrumägaren.
Källa: Lidingö bibliotek
Visa merVisa mindre