I år har den heilande ekorren redan hunnit bli stulen, bortskänkt, såld – och snart återuppstånden. Konstnären Mats Wikström gjuter nämligen en ny 20 centimeter hög bronsstaty för kulturstråket i Sickla strandpark som invigs på Wallstreet Stockholm den 4–5 juni.

– Den kommer att stå på en klippa väldigt vackert, en fin plats. Vi fäster den med rostfria tappar, två på varje fot, ordentligt på en plats där det redan finns ett borrhål, säger han.

Onsdagen den 19 januari visade Mats Wikström runt konstnärskollegor på Kulturens hus i Luleå. Endast veckor återstod av hans utställning som hade pågått sedan i november.

– Då möttes vi av en tom hylla.

Någon hade stulit den heilande ekorren.

– I centrala Luleå finns det en del människor med missbruk som rör sig i Kulturens hus, jag trodde att det var någon av dem som ville tjäna några hundralappar och helt enkelt hade stoppat den på sig.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-kritik-wallstreet-betonar-konstnarlig-frihet/repvfa!42Wl4WDRXEIwoczMfVblw/

Blev present

En man gav sedan bronsskulpturen i present till en kvinna. Kvinnan larmade polisen och mannen dömdes senare till dagsböter för häleriförseelse. Ekorren återvände till konsthallen och var med på resten av utställningen innan den såldes till en privatperson för 11 000 kronor.

Tv, radio och tidningar i Norrbotten men även på riksplanet följde och rapporterade om konsthallens första stöld någonsin. Även Wallstreet Stockholms festivalamiral Fredrika Friberg blev intresserad.

– Jag visade ett antal objekt i min produktion, den heilande ekorren var en av dem som hon var intresserad av, säger Mats Wikström.

”Lite farligt”

Mats Wikström har gjort åtskilliga skulpturer av ekorrar. De flesta fridsamma. Men ”en väldig nazistisk aktivitet i Dalarna 2015” fick honom att göra sju heilande ekorrar. Infallet gjorde honom både fundersam och lite rädd.

– Jag tänkte: ”Vad håller jag på med egentligen?!?” Det är ju lite farligt med nazismen och heilande. Man får ju egentligen inte heila offentligt som människa. När Breivik kommer in och heilar är det ju en allvarlig och jobbig sak med nazismen och det förtryck av människor som gesten ger uttryck för. När en söt, oskyldig ekorre gör det blir det en ganska konstig känsla. När ett fabeldjur utför vissa handlingar kan det förtydliga det mänskliga beteendet, att det studsar tillbaka in i betraktaren och göra att man reflekterar över den här handlingen.

”Världens rabalder”

Trots Hitlerhälsningen fick ekorrarna inte så mycket uppmärksamhet när de visades första gången i Kungsträdgården 2015. En efter en såldes de till privatpersoner.

– Jag har visat dem vid några tillfällen men ingen brydde sig. Sedan blev det världens rabalder när den sista blev stulen.

Han inser ekorren kan medföra att han får ”negativ energi riktad mot sig” men hittills har reaktionerna framförallt varit positiva.

Tror du ekorren väcker debatt?

– Man kan ju alltid hoppas, haha.

Finns det risk att den stjäls igen?

– Jag tror risken är väldigt liten. Det materiella värdet är kanske 150–200 kronor. Jag tror det finns enklare sätt att tjäna några hundralappar än att få loss en ekorre.

Samtidigt som Mats Wikström gjuter en heilande ekorre till Sickla strandpark gör han ytterligare två: en till en privatperson i Luleå, en till sig själv.

– Ekorren som blev stulen och sedan såldes ville jag egentligen ha själv. Jag hade den här hemma i hallen. Den stod där och hälsade välkommen med sin förbjudna gest. Jag saknar den.