Hedy och Hamoudi skjutsade hem strandade Stockholmare efter terrorn

Istället för att låsa in sig hemma och förlamas av rädsla framför nyheternas livesändningar gav sig Stockholmare ut med bilen för att skjutsa hem främmande människor som inte kunde ta sig hem. Två av hjältarna var Hedy Aliyar och Hamoudi Jaber från Flemingsberg.

  • Publicerad 12:58, 8 apr 2017

– Jag är jättestolt att vara Stockholmare idag. Trots det hemska som hänt har vi visat att vi står upp tillsammans och tar hand om varandra, säger Hamoudi Jaber.

Hamoudi var som många andra Stockholmare påväg hem från jobbet när han nåddes av den fruktansvärda nyheten. Han plockade upp Hedy. Dagen innan hade kompisarna planerat en fem timmar lång bilresa ner till Göteborg, för att hämta Hedys barn.

– Vi satt i bilen, lyssnade på nyheterna och hörde att kollektivtrafiken var kaos. Vi kände att idag är ingen bra dag att lämna Stockholm. Det finns människor som behöver oss, säger Hamoudi.

Packar bilen full

Tunnelbanan står still och människor går hem från City.

Tusentals stockholmare på väg hem genom en öde stad

Hedy och Hamoudi bestämmer sig för att använda tiden i bilen med att hjälpa strandade Stockholmare att ta sig hem. I Liljeholmen packar de bilen full.

– Vi tryckte in sju till åtta personer i vår lilla bil. Det blev många vändor, berättar Hamoudi.

Hedy lägger ut en bild på instagram och facebook och erbjuder skjuts under hashtagen #openstockholm.

– Det bara öste in kommenterar och meddelanden. Det var svårt att hålla koll. Hamoudi fick koncentrera sig på vägen medan jag organiserade i mobilen.

Folk med lediga bilar hör av sig till Hedy, som lagt ut sitt mobilnummer på facebook.

"Hej jag heter Adam. Jag har en bil i Akalla och kan plocka upp folk".

Äldre, barn och sjuka

Hedys mobiltelefon blir en spontan sambandscentral. Längs vägen har han kontakt med en Emma, en Lisa och en Mohamed som skjutsar i varsin bil. Kors och tvärs över stan.

– Vi försökte ordna skjutsar först och främst åt äldre, barn och sjuka. Vi kunde hjälpa en äldre kvinna som opererat höften. En som fått ett migränanfall. En som skadat foten. Flera barnfamiljer.

Rullar det på Essingeleden?

Främmande vardagshjältar ringar Hedys mobil och frågar om framkomligheten i trafiken.

– Vi möter bilar på vägarna som är proppade med folk, precis som vår egen. Konstellationer av främmande människor. Man förstår att de egentligen inte har något med varandra att göra, berättar Hedy.

– Vi tittar in i bilarna och möter varandras blickar. Man känner värme.

Timmarna går. Den hemska nyheten börjar smälta in i medvetandet. Hedy och Hamoudi stänger av radion.

– Vi hade barn i bilen och kände oron från föräldrarna. Vi bestämde oss för att vår bil ska vara en oas av trygghet. Vi skojade och höll god stämning. 

Hedy och Hamoudi plockar upp en barnfamilj i Liljeholmen som redan fått promenera i timmar.

De kommer från ett påskfirande. Nu fryser de och är trötta.

– De såg förtvivlade ut. Vart ska ni frågade vi. Söderut? Jalla då, in i bilen.

Vad vill ni ha för det här, frågar föräldrarna. Bara glädje, svarar Hamoudi.

– Det är synd att det krävs en sån här situation. Men vi alla visade att Stockholm är enat. Tvärs över sociala, etniska, kulturella och ekonomiska gränser, säger Hedy.

De hör om en man som köpt korv och delar ut till människorna som vandrar hem. Restaurangägare som bjuder på mat. Stockholmare som lämnar frukt åt poliser.

– Vi vill skicka ut en tanke till alla berörda. Till alla offer och familjer. Stockholm står med er, säger Hamoudi.

Hur ska Stockholm kunna gå vidare, efter ett terrordåd?

– Det viktiga nu är att vi som stad inte tar flera steg tillbaka. Tyvärr vet vi ju att detta fruktansvärda dåd kommer att utnyttjas för att få oss splittrade, säger Hamoudi.

De som hjälpte till igår var från alla samhällsklasser, menar Hedy. 

– Folk öppnade sina hem. I förorter och mitt i stan. För att citera min goda vän Nabila: Alla så kallade "Sverigevänner" som nu tänker utnyttja den här dagen för att vinna politiska poänger... Berätta för mig, vart var ni själva, när Stockholm behöver er som mest?

Ninep och Matias bjöd stockholmare på korv: "Vi ska inte vara rädda"