Hedrar Kim Wall med en löptur runt Årstaviken

Den 10 augusti 2017 mördades journalisten Kim Wall under en ubåtsfärd i Öresund. På fredag, ett år senare, hedras hon i löparspår över hela världen. I Stockholm går loppet ”Run for Kim” runt Årstaviken, med start vid Hornstull.

  • Publicerad 10:22, 8 aug 2018

– Vi hoppas på uppemot 100 deltagare, men vi har precis börjat börjat sprida ordet så det kanske blir svårt att nå så många, säger Miko Roth som arrangerar ”Run for Kim” i Stockholm tillsammans med Henning Göransson Sandberg och Adam Sarac.

Från Peking till San Francisco

Initiativet till loppet kom från Kim Walls familj och vänner för en dryg månad sedan. I hennes hemstad Trelleborg ser loppet ut att locka nära 600 deltagare, men vänner till Kim Wall arrangerar lopp på ytterligare 14 platser i världen – från Peking till San Francisco.
– Vi tre som ordnar loppet i Stockholm gick gymnasiet tillsammans med Kim. Hon var ofta här för att gå till någon ambassad och ordna visum till någon av sina reportageresor, säger Miko Roth.

Samling vid Tanto

Loppet runt Årstaviken är 10 kilometer långt och startar i Tanto klockan 18, med samling 17.30 precis nedanför trapporna från Hornstull. Efter en tur runt Reimersholme fortsätter löpturen tillbaka förbi Tanto, över Skanstullsbron, förbi Hammarby IF roddförening och utmed vattnet förbi Årstaskogen med mål på Sjövikstorget i Liljeholmen.

Arrangörerna av ”Run for Kim” i Stockholm i trappan från Hornstull ner till Tanto. De gick gymnasiet med Kim Wall i Skåne, men bor alla tre i Stockholm i dag.

– Banan i sig har ingen koppling till Kim, vi valde den här sträckningen för att vi bor här – jag i Liljeholmen och Henning och Adam i Årsta, säger Miko.

Springer utmed vattnet

Banan kommer inte att vara särskilt väl utmärkt, men pilar ska visa vägen vid strategiska platser. Deltagarna rekommenderas att studera rundan i förväg på löparappen Strava.
– Och kom ihåg att springa så nära utmed vattnet det går, säger Miko.
Ska ni tre springa?
– Det beror på hur många som kommer, vi får se om vi har möjlighet att vara med själva.

Frivilligt donera till minnesfond

Loppets syfte, utöver att hedra Kim Walls minne, är också att samla in pengar till The Kim Wall Memorial Fund som kommer att dela ut pengar till unga kvinnliga journalister som arbetar i Kim Walls anda. Det kostar dock inget i anmälningsavgift att vara med i ”Run för Kim”.
– Nej, vi kände inget behov av att få in pengar på det sättet. De som deltar kan donera pengar frivilligt, och det vill säkert de flesta som väljer att springa loppet, säger Miko.

Kim Walls mamma sommarpratar

Alla 15 loppen kommer att kunna följas på Strava, där loppen är hopkopplade, och Kims familj kommer att kunna följa alla deltagare där.
Den 10 augusti är det dessutom Kim Walls mamma Ingrid Wall som är sommarvärd i Sveriges Radio.
– Vi kommer att lyssna på hennes sommarprat några timmar före loppet. Det ger en extra dimension, säger Miko.

Fakta

Mördades i ubåt i Öresund

Kim Wall gjorde reportageresor till många platser i världen och publicerades också internationellt.
Hon mördades den 10 augusti 2017, 30 år gammal, under en reportageresa med ubåten UC3 Nautilus i Öresund. Dansken Peter Madsen dömdes i april 2018 för mordet.
På ettårsdagen efter mordet hedras Kim Walls minne med loppet ”Run for Kim” som genomförs på 15 platser i världen: Stockholm, Trelleborg, Batangas (Filippinerna), Berlin, Boston, Hudiksvall, Istanbul, Köpenhamn, London, New York, Paris, Peking, San Francisco, Tel Aviv och Zûrich.
Loppet i Stockholm går runt Årstaviken med start klockan 18 i Tanto, nedanför trapporna från Hornstull.
Vill du springa kan du anmäla dig till Facebookeventet för Stockholmsloppet.

Visa merVisa mindre