Solna stads anställda ska utbildas i frågor om hedersrelaterat våld. Foto: Åsa Sommarström

Hedersvåld ska bekämpas på bred front

Hur kan man tidigt se signaler på att barn och unga utsätts för hedersrelaterade brott hemma? Det ska Solna stads anställda få bättre koll på.

  • Publicerad 10:39, 3 maj 2018

Hedersrelaterat våld och förtryck bland barn och unga är på agendan i staden.

– Det är ett allvarligt samhällsproblem som även finns i Solna, även om andra kommuner kan vara mer utsatta. Det handlar om att stå upp för barn och ungdomar som råkar ut för det och ge dem ett liv i frihet, säger Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD).

Ett misstänkt fall i månaden

Hur utbrett det är i Solna är inte klarlagt, men socialtjänstens orosanmälningar är en indikator. Enligt Klippfalk rör det sig om cirka ett fall i månaden av hedersrelaterat förtryck eller våld.

En strategi ska tas fram. Främst handlar det om att utbilda stadens anställda i vilka signaler hos ungdomar man ska reagera på.

Mångbottnad fråga

Det finns en bild av att flickor och unga kvinnor är de som drabbas av hedersrelaterade brott. Men frågan måste angripas från flera håll, menar Samuel Klippfalk.

– Man ska komma ihåg pojkarna, de kan vara en del av både problemet och lösningen. De kan förväntas av sin släkt att kontrollera sin lillasyster, fast de egentligen inte vill det, säger han.

Frågan tas upp i Trygghetsrådet idag och senare i de berörda nämnderna.