Ohälsotalen bland kvinnor i Järva blev allt högre, vilket gjorde Susan Dahlbeck, själv är uppvuxen i Kista, bekymrad.

Därför startade hon i slutet av 2019 Healthy women: ett nätverk där visionen var att förbättra den fysiska hälsan i området, och samtidigt sammanföra tjejer för att peppa och stärka varandra – även mentalt.

Och sedan gick det snabbt.

När Mitt i träffade Susan och några medlemmar i mars 2020 hade 300 Järvatjejer signat upp i nätverket. Nu, drygt ett och ett halvt år senare, är de runt 500 medlemmar.

– Jag är så glad och stolt över tjejerna som vågar utmana sig själva, delta i helt nya aktiviteter eller på träffar och verkligen utvecklas med varandra. Det har varit enormt kul att se vilken resa många gjort under den här tiden, det finns en sådan styrka i gemenskapen, säger Susan Dahlbeck.

Pepp och stöd

Sheyma Isse, 19, från Rinkeby, fick nys om nätverket i somras och anmälde sig till ett bootcamp, där de fick testa olika sporter och aktiviteter. Sedan var hon fast.

– Jag kanske kom in sent, men jag har känt mig välkommen från första början, säger hon.

Häromveckan hade tjejerna en klättringskväll tillsammans, där de tävlade i olika lag på Klättercentret Akalla.

– Först var det jätteläskigt för mig eftersom jag är så höjdrädd, skrattar Sheyma.

Men sedan kickade tävlingsinstinkten in.

– Alla hejade, och var så peppande och glada. Det känns som ett typexempel på vad Healthy women gör, man får stöd av varandra hela tiden. Jag vågade klättra på riktigt ordentligt, säger hon.

En gång per månad arrangerar nätverket tjejkvällar, där de som vill ses vid Akalla by för att lyssna på föreläsningar, ha samtal eller workshops med olika teman.

– Man träffar olika typer av människor som kan hjälpa en med alltifrån träning och mentalitet till framtiden och yrken. Gemensamt för alla träffar är att alla visar systerskap och gemenskap, vilket gör att det blir både kreativt och tryggt, säger Sheyma Isse, och fortsätter:

– För ett tag sedan hade vi en kväll om motivation. Jag som drömmer om att bli creative director fick massa tips om hur jag skulle gå tillväga, till exempel.

Är där målgruppen finns

Susan Dahlbeck hoppas nu att hela konceptet ska spridas till andra förorter.

– Behovet är stort. Jag hoppas att andra vill fortsätta bygga på det vi skapat, det krävs dock rätt nyckelpersoner som kan driva det lokalt. Vi delar dock gärna med oss av metoderna, säger hon.

Även online når nätverket ut till många. På Tiktok, där de heter healthywomen, har de över 14 000 följare, och på sin Instagram, @healthywomen.nu, över 2 000.

– Vi började en storsatsning på sociala medier i mars. Det känns viktigt att finnas på plats där målgruppen hänger, och utbilda. Det sprids mycket kroppshets och myter online, så vi försöker bidra med kunskap, träning och hälsa även där, säger Susan Dahlbeck.

Och i Järva, där andra kämpar med att nå ut till just målgruppen unga tjejer, får nu Healthy women ibland säga nej. Till vissa aktiviteter står mängder av tjejer på kö.

– Vi hoppas på att kunna växa ännu mer och hitta en långsiktig samarbetspartner för att kunna aktivera ännu fler tjejer på ett bra sätt, säger Susan Dahlbeck.

Anledningen till framgången tror hon är den öppna, peppande atmosfären.

– Det har blivit en trygg fristad att kunna uttrycka sig, förbättra både sin fysiska och psykiska hälsa, och samtidigt skapa sociala relationer. Det märks tydligt att tjejerna får styrka av varandra, och att de utvecklar ett självförtroende att ta plats även i annars mansdominerade miljöer, säger hon, och fortsätter:

– I början la de sig i ett hörn när vi skulle köra armhävningar på gymmet, nu lägger de mattan mitt på golvet i stället. Det är så roligt att se.