Andreas Laggars sovrum är inte som andra sovrum. Foto: Christian Lärk

He-Man gör comeback – tack vare Andreas i Vällingby

Han härskade över universum och fyllde massor av pojkhuvuden med drömmar om manlig styrka, ärofulla strider och segrar över det onda. Nu är He-Man tillbaka från 80-talet – med en stor happening och bio i Blackeberg. Och bakom fantasyhjältens comeback står en hängiven entusiast från Vällingby.

  • Publicerad 12:45, 14 feb 2020

Det är som att kliva in i ett mindre museum. Sovrummet i lägenheten i Vällingby är fullkomligt belamrat med plastfigurer, borgar, originalförpackningar, affischer, serietidningar och otaliga andra föremål – alla med anknytning till den klassiska actionfiguren He-Man från 1980-talet.

Nästan 1 000 medlemmar

– Vi som närmar oss 40-årsåldern har börjat köpa tillbaka vår barndom lite grann, förklarar Andreas Laggar, som driver SMOC (Swedish MOTU Collectors), en fanbase och ett nätverk för He-Man-fans med nästan 1 000 medlemmar.

Ont mot gott: Skeletor på sitt riddjur Panthor mot He-Man och hans Battle Cat. Hur ska det gå? Foto: Christian Lärk

På hyllorna i glasskåpet står figurerna från planeten Eternia i rad efter rad. Här finns den muskulöse He-Man och hans anhängare Man-At-Arms, Cringer och Sorceress, för att nämna några. Och på den onda sidan: arvfienden Skeletor och hans anhang av bestar och odjur av allehanda slag.

Samlarobjekt

En del dem är riktiga rariteter, värda tusentals kronor.

– Det är många av oss samlare som är med om samma sak. Man tar fram dem och ska visa sina barn: ”kolla vad jag lekte med”. Men så ”hm, var försiktiga nu” – och så kanske man flyttar upp dem på hyllan igen, haha.

Leksaksfiguren He-Man lanserades i Sverige 1982, samma år som Andreas föddes.

Figuren blev jättesuccé

– Allt som hände efter att leksaken kom ut – den tecknade tv-serien, serietidningarna och allt annat – var egentligen ett sätt att sälja leksaker. Och det blev värsta succén, säger Andreas Laggar.

Andreas och SMOC har remastrat alla svenska utgåvor av TV-serien ”He-man” från gamla VHS-band och lagt ut filmerna på Youtube. ”En kulturgärning”, som han säger själv. Foto: Christian Lärk

Figurens verkliga storhetstid tog slut omkring 1987 – samma år som spelfilmen ”He-Man och universums härskare” med Dolph Lundgren i huvudrollen hade premiär.

Elaka tungor skulle kanske säga att det finns ett samband.

”Världens bästa He-Man-Film”

Men inte Andreas Laggar. I stället har han arrangerat en unik visning av den kultförklarade filmen på Bio Kaskad i Blackeberg på lördag den 15 februari. He-Man-nördar, samlare och entusiaster från hela landet kommer dit.

Sett ur ett He-Man-perspektiv är filmen kass, medger Andreas.

– Den har ingenting att göra med den tecknade serien och figuren. Proppskåpet måste ha gått och så gjorde de något helt annat. Men samtidigt är det den enda filmen vi har, så det är världens bästa He-Man-film!

Det pågår en riktig ”revival” för leksaker från 1980-talet, säger Andreas Laggar. Foto: Christan Lärk

Förutom huvudfilmen kommer en dokumentär om Masters of the Universe att visas, och dessutom utlovas överraskningar. Det finns fortfarande ett antal biljett kvar, meddelar Andreas.

Aktuell på Netflix

Efter filmvisningen blir det festligheter för SMOC:s medlemmar på Gnarly Market i Vällingby.

Men He-Mans framtid då? Jo, det finns en sådan. Senare i år kommer Netflix att visa inte mindre än två nya datoranimerade serier om den gamle 80-talshjälten, berättar Andreas.

– Så får vi väl se om det funkar på dagens kids.