Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Matilda Klar

HD tar inte upp Al-Azharhärvan – fängelsedomar står fast

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i ekobrottshärvan kring den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar, verksam i bland annat Vällingby och Hjulsta. Därmed står fängelsedomarna fast mot fyra ledande personer i skolstiftelsen.

  • Publicerad 15:15, 26 feb 2020

Det var i mitten av november 2018 som Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen, som bedrivit skolverksamhet i västerort. Flera personer greps och häktades.

Pengar fördes ur skolverksamhet

I april i fjol väcktes åtal för grov ekonomisk brottslighet mot flera personer i koncernens topp. Enligt åklagaren hade huvudmannen låtit föra över tio miljoner kronor som skulle gått till skolverksamhet i Vällingby och Hjulsta till bolag som han själv ägde för att starta en islamisk bank.

I både tingsrätt och hovrätt dömdes fyra personer, tre män och en kvinna, till fängelse för sin inblandning.

Grov trolöshet

Enligt Svea hovrätts dom har huvudmannen, som är i 50-årsåldern, gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman i flera fall, grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. Han dömdes till fängelse i fyra år och sex månader. Dessutom fick han sju års näringsförbud.

Tre andra personer, två män och en kvinna, dömdes av hovrätten för grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott. De dömdes till vardera tio månaders fängelse, samt tre års näringsförbud.

Fyra överklagade

Alla fyra överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen, som är högsta instans.

HD har nu gått igenom materialet och konstaterar att det inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd. Därmed står hovrättens dom fast.

Hovrättsdom i Al-Azharhärvan – flera får sänkta straff

Skolverket kräver tillbaka miljonbidrag från Al-Azharskolan

Miljoner försvann – ledare för Al-Azharskolan döms till fängelse