Mötesplats.”På Egalia hittar Skärholmens unga andra hbtq-personer från förorten att identifiera sig med” säger Jenny Eiseb Söderstrand. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Hbtq-hänget Egalia blir kvar – men måste skala ner

Nu är det klart, hbtq-fritidsgården Egalia i Skärholmen får delvis finansiering av staden för att kunna fortsätta. Men pengarna räcker inte. Nu måste de söka privata sponsorer och slopa uppsökande verksamhet.

  • Publicerad 01:15, 11 apr 2022

Vi har inte samma möjlighet att jobba uppsökande för att nå ut till fler ungdomar som skulle behöva komma hit.

– Det gör det svårt att jobba med utveckling av verksamheten, säger Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare på Egalia.

Hbtq-hänget Egalia, för ungdomar mellan 13 och 19 år, öppnade i Skärholmen 2019 och verksamheten är uppskattad bland besökarna ”Egalia är en plats där jag inte behöver låtsas vara någon jag inte är”, säger en av dem i den utvärderingen Egalia gjort. ”Ärligt talat räddade Egalia mitt liv”, säger en annan.

Jenny Eiseb Söderstrand lyfter vikten av att få dela sina erfarenheter med andra och att träffa vuxna hbtqi-förebilder.

Egalia finns ju även på Södermalm. Varför är det viktigt med en lokal i Skärholmen?

– Många unga från Stockholms förorter kommer inte till Egalia City. Det kan handla om att inte ha råd med SL-kort eller att inte få åka in till stan på kvällen. Men också att referenser och sociala koder skiljer sig mellan områdena och att man har svårt att känna igen sig, säger hon.

"I princip ingen beviljas det de har begärt"

Egalia Skärholmens framtid är oviss efter april eftersom Region Stockholm har dragit in sitt stöd. De har också fått stöd från Stockholms stad, förra året uppgick det till 300 000 kronor. I år ansökte Egalia om 573 800 kronor för att täcka sina kostnader. Men summan blir endast 350 000 kronor, beslutade socialnämnden den 22 mars.

– Vi ger bidrag till över 100 föreningar per år. I princip ingen beviljas det de har begärt. Förvaltningen tittar på hur ofta de har öppet och hur många besökare de har och beviljar bidrag utifrån det så att det blir rättvist, säger socialborgarråd Jan Jönsson (L).

Från och med nästa år har Egalia Skärholmen i stället för föreningsbidrag möjlighet att ansöka om att ett verksamhetsbidrag och då kan beloppet komma att höjas. Men enligt Jan Jönsson kommer staden inte att gå in med någon full finansiering.

Elliot Edberg är chef för opinion & utveckling på RFSL.

Vad ska ni gör nu?

–Vi ska att ha öppet även efter april, men måste söka privata sponsorer. Vi har inte heller samma möjlighet att utveckla verksamheten eller att jobba uppsökande för att nå ut till fler ungdomar som skulle behöva komma hit. Nu finns det kuratorer och lärare ute på skolor som inte ens vet att vi finns, säger Elliot Edberg.

Mötesplats för hbtqi-ungdomar

Rfsl Stockholm driver sedan 2007 fritidsverksamheten Egalia, som är öppen för alla ungdomar som är eller tror sig vara hbtq, det vill säga homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera vid Danvikstull på Södermalm.

I september 2019 öppnade de en filial i Skärholmen, som riktar sig till ungdomar från hela södra Stockholm, Botkyrka och Huddinge.

Egalias Skärholmen beviljades den 22 mars delvis finansiering av Stockholms stad, men pengarna räcker inte till för täcka kostnaderna.

Visa merVisa mindre

Mötesplats. Hbtq-fritidshänget Egalia för unga i Skärholmen kan tvingas stänga. Foto: Jonas Carlsson. Arkivbild

Besökarna positiva

”Ärligt talat räddade Egalia mitt liv”

”Egalia har betytt allt för mig”

”Egalia är viktig för mig eftersom det är en av få platser där jag kan befinna mig som HBTQ+ person på utan några fördomar mot oss som transpersoner”

”Inga andra ställen är så hemtrevligt som Egalia i Skärholmen där andra är som en själv och från liknande delar av stan. Ingen annan ungdomsgård i Skärholmen är såhär och inte heller i Egalia City har det speciella som Egalia i Skärholmen levererar”

”Vissa kanske inte har det så bra hemma. ett hem där de inte har någon som stöttar dem, och då finns det ett andra hem för dem”

”Egalia betyder trygghet, frihet, glädja och vänskap för mig. Det är här jag finner den största solidariteten.”

”Egalia är en plats där jag inte behöver låtsas vara någon jag inte är. Egalia är den enda platsen där jag aldrig behöver känna mig osäker på min identitet.

Citat som besökare lämnat vid en utvädering som sedan publicerats på Egalia Skärholmens instagram.

Visa merVisa mindre