Foto: Mostphotos

”Hbtq-certifieringen är dyr och onödig”

Solnas bibliotek har ett av landets första hbtq-certifierade bibliotek. Men nu höjs kritiska röster mot certifieringen.

  • Publicerad 00:00, 11 aug 2015

En hbtq-certifiering syftar, enligt initiativtagarna RFSL, till att synliggöra och granska samhällsnormer. Certifieringen på Solnas bibliotek inleddes 2014 och är den andra i landet, efter Sundbyberg.

För att en verksamhet ska få kalla sig hbtq-certifierad krävs att personalen genomgår en utbildning till en kostnad av 4 100 kronor per anställd.

Var tredje år kontrolleras att verksamheten håller sig till det nya förhållningssättet. Då tillkommer en kostnad på 20 000 kronor. För vissa kommuner där stora organisationer certifieras landar kostnaden på flera miljoner kronor.

I april skrev Lina Landström, grundare av CUF:s hbtq-nätverk, att RFSL:s certifieringar är ett sätt att kräva kommuner på stora pengar – och att ställa kommuner som inte genomgått utbildningen vid skampålen.

En annan som reagerat på metoden är Solnabon och bibliotekarien Henry Larsson.

Han är själv homosexuell och tycker att hbtq-certifieringen bidrar till en exotifiering av hbtq-personer.

– Jag vill inte bli bemött annorlunda än någon annan för att jag är homosexuell. Det här är ett sätt att göra skillnad på människor och RFSL tjänar massor med pengar på detta.

Han är överraskad över hur få kritiska röster som hörts i debatten.

– Det är en självklarhet att alla ska bli bemötta med hyfs och respekt när de går in på ett bibliotek. För det behövs inte en dyr certifiering. Men de som inte ställer upp på certifieringen hamnar i onåd hos RFSL och framstår som intoleranta.

RFSL, däremot, framhåller att certifieringen är frivillig och inte dyrare än andra alternativ.

– All kunskap eller fortbildning som kan skapa ett trygg plats för alla människor är bra, skulle jag vilja säga. Vår utbildning är en väg, säger förbundets utbildningschef Tom Summanen.

tom summanen håller inte med om att utbildningen leder till exotifiering av hbtq-personer.

– Jag skulle snarare säga att vi arbetar för att inkludera människor. Det kan handla om att visa böcker som breddar bilden av hur en familjebildning ser ut eller att jobba med en inkluderande och accepterande miljö för de anställda på en arbetsplats. Det handlar inte om att peka ut någon eller göra skillnad på människor utan snarare om att ge alla lika tillgång till de här rummen.

Regnbågsflaggan – hbtq-rörelsens symbol för mångfald.Foto: mostphotos/

Ove Nordström