Kändiskocken Erik Videgård stänger Tast thai – och öppnar en hawaiiansk poke bar. Foto: Mikael Andersson

Hawaiis favoritsnack intar Vällingby – med 6 421 smakkombinationer

Tasty thai stänger ner – och istället öppnar nya Rebel kitchen som kommer att erbjuda 6 421 möjliga smakkombinationer i sina Hawaiinspirerade poke bowls.

  • Publicerad 11:25, 26 sep 2016

Totalt finns det 6 421 kombinationsmöjligheter. Man kan gå här i tjugo år och äta en ny rätt varje dag.

På bara en vecka har restaurang Tasty thai vid busstorget i Vällingby stängt igen – och ersatts av Rebel kitchen. Borta är thaimaten, och på menyn finns nu Hawaiibornas älsklingsrätt poke bowls, en sorts sushivariant.

– Det är Hawaiis favoritsnack. Går du in på en pokebar i Honolulu har du tjugo olika varianter att välja mellan. I USA är det gigantiskt. Så vi hoppas att Spånga-, Vällingby- och Hässelbyborna är sugna på sushi 2.0, säger ägaren Erik Videgård som står bakom förvandlingen.

Vällingbys senaste – en hawaiiansk poke bar. Foto: Erik Videgård

Vad är skillnaden mellan poke bowls och sushi?

– Sushi har nödvändigtvis inget med rå fisk att göra. Sushi betyder rätter med vinägersmaksatt ris. Sashimi är däremot rå fisk. Med poke har man tagit sashimin ett steg till genom att man marinerat den med smaker som sesamolja, chili och vitlök. Du får en helt annan smaksensation, säger Erik Videgård.

Förutom fisk kommer besökare erbjudas råvaror som kokosmarinerad kyckling, ingefärstofu och fläsk från en råvarudisk.

– Du pekar som när du var liten i kiosken och kombinerar ihop din skål själv, "en sån, en sån och en sån". Totalt finns det 6 421 kombinationsmöjligheter. Man kan gå här i tjugo år och äta en ny rätt varje dag.

Nyfikna har under förra veckan kikat in på Tasty thai som lägger ner. Istället öppnar Rebel kitchen. Foto: Sofia White

Varför funkade inte thaimatskonceptet?

– Det finns thaimat bredvid oss, det finns thaimat i tunnelbanan. Det finns thaimat överallt. Istället för att rida på den vågen kommer vi nu förutom hawaiiansk poke, inspireras av Kina, Nordafrika och Mellanöstern i smakpaletten.

Och även lokalen har fått en makeover. Streetart och graffitikonstnären Banksys verk kommer att synas inne på restaurangen som får tjugo nya platser. Restaurangen har också ansökt om serveringstillstånd.

– Tanken är att vi ska bli lika stora som McDonalds, säger Erik Videgård och skrattar.

Rebel kitchen öppnar i dag, måndag.

Succén från Hawaii

Nu får Vällingby sin första poke bar, Rebel kitchen, som kommer att servera "poke bowls". En poke bowl är oftast en mixad sallad serveras med rå fisk, men den kommer också i varianter med kött och tofu. Rätten har sitt ursprung i Hawaii.

Var: Pajalagatan 54