Havsörn i Roslagen hade rekordmycket bly i kroppen

Ett obehaglig rekord kan vara satt. Nyligen tog ideella Stockholms vildfågelrehab (SVR) i Österåker hand om en sjuk havsörnshona med runt fem gånger mer bly i kroppen än de tidigare sett hos en fågel. – Det är helt galet, säger Victor Persson som driver SVR.

  • Publicerad 14:56, 22 mar 2019

– Den satt och hängde med huvudet och vingarna, men när jag kom fram flaxade hon iväg en bit. Maken låg död en bit bort, berättar Victor Persson som driver Stockholms vildfågelrehab, SVR i Österåker.

Den sjuka havsörnshonan hittades förra torsdagen i ödemarken, på gränsen mellan Vallentuna och Norrtälje. Vid provtagning visade det sig att honan hade 5–6 ppm (miljondelar) bly i blodet.

Möjlig orsak: jaktammunition.

Maken tros ha dött av blyförgiftning

– Innan var det högsta vi uppmätt 1,2 ppm, och har en fågel 0,20–0,60 ppm, ja då är de blyförgiftade, säger Victor Persson till Mitt i.

Det innebär att havsörnen kan ha haft uppemot fem gånger mer bly än den tidigare högsta uppmätta nivån, och runt tio gånger mer än de genomsnittliga blyförgiftade fåglar som SVR behandlar.

– Det är helt galet. Vi har skickat prover till ett annat labb för att få en second opinion.

Får behandling

Havsörnshonan är ringmärkt och född 2007 i Gryts skärgård i Östergötland. I området i Roslagen där hon hittades fanns många spår av vildsvin. Victors gissning är att honan och hennes döde make ätit av slaktrester från vildsvin som jagats – rester som innehållit bly från jaktammunition.

Havörnshonan behandlas just nu av SVR som har en metod för att rena djuren från bly.

– Prognosen ser ljus ut. Vi jobbar hela tiden och hon svarar positivt på behandlingen.