Hatt-Kerstin hoppas på kepsgenerationen

I 22 år har Kerstin Carlefalks ateljé Hatteljén legat på samma adress på Tellusborgsvägen. "Jag har en massa idéer som bara bubblar i huvudet på mig så än har jag inte tid att gå i pension" säger hon.

  • Publicerad 14:41, 4 feb 2015

Den lilla lokalen är fylld till bredden av hattar, fjädrar, tyger och annat material. En hel vägg är full av "stockar", runda huvudstora träklumpar som fungerar som mallar till olika hattmodeller.

– Min man vill att jag ska syssla med någon mindre utrymmeskrävande hobby, som frimärkssamlande, skrattar hon.

Gör huvudbonader för stjärnor

Här har hattar vuxit fram som prytt både skådespelerskan Christina Schollin, Maud Olofsson och Drottningen.

– Förra tisdagen så bar Drottningen en av mina hattar på minnesdagen av förintelsen.
Det får man väl se som en fjäder i hatten. Och jag vet att Maud Olofsson köpt en av mina sommarhattar, säger hon.

I Kerstin Carlefalks släkt fanns hantverk och textil överallt. Hennes mamma var slöjdlärare och mormor jobbade i möbelfabrik.

– Mamma och mormor har alltid burit hatt och textil har alltid funnits inom familjen så nål och tråd och tyger fann alltid hemma tillgängligt, säger Kerstin Carlefalk.

Började som tolvåring

Som tolvåring fick hon börja hjälpa till i en hattaffär hemma i hemstaden Umeå och en livslång relation med huvudbonader tog sin början.

– Mamma och mormor köpte alltid hattar i den butiken och så frågade de om det inte fanns någon som kunde leverera hattar. Jag började med att leverera hattar på lördagarna efter skolan, sedan fick jag sopa golv och lära mig att sy i innerband. Det fanns väldigt många steg i hierarkin, säger Kerstin Carlefalk.

Som 22-åring flyttade hon till Stockholm och började som lärling hos olika modister.

– De flesta är döda idag men det är roligt att det finns de som vill lära ut. Annars kan modistyrket vara lite som smedsyrket, att man är snål med att dela med sig av sin kunskap.

Lär ut yngre förmågor

Men Kerstin Carlefalks kunskap sprids, hon håller kurser både i ateljén på Tellusborgsvägen och runt om i Sverige.
 –  Alla min kunskap ska inte gå i graven utan jag vill lära ut den till andra. Senast i helgen hade jag en jätteduktig 14-årig elev. En var 70 år och en var 14. Det är lite häftigt att sitta tillsammans och jobba när man är i ett så brett åldersspann.

Under den tre dagar långa kursen får man lära sig om material, verktyg, hattens historia och sy sin egen hatt. Och trots att hon arbetat med hattar i olika former i snart 50 år så har inspirationen inte sinat, snarare tvärtom.

– Jag har en massa idéer som bara bubblar i huvudet på mig så än har jag inte tid att gå i pension. Jag fått elkablar av min son som är elektriker och nu är det ju ganska inne med koppar och mässing nu så jag funderar på om jag kan virka något av koppartråden. Nu finns ju Youtube också där man kan få en massa idéer så lusten bara fortsätter och fortsätter.

På modet igen

Och enligt Kerstin Carlefalk är hattbärandet på väg upp.

– Det är fler både yngre, i mellangenerationen och min egen generation som bär hatt. Jag tror mycket på det som jag kallar för "kepsgenerationen" de bär keps eller mössa så de är redan vana att ha någonting på huvudet.

Enligt Kerstin Carlefalk är Östermalm föga förvånande Stockholms hatt-tätaste stadsdel.

Men Söder är på väg att komma ikapp och även i Hägersten ser hatten ett uppsving.

– Det har ju varit en arbetarstadsdel men i och med Konstfack har det blivit ett mer hattvänligt klientel. Jag såg en tjej med hatt så sent som på lunchen.

Blir lycklig av hattar

Och att börja med något frimärkssamlande verkar långt bort.

–Jag tror inte jag skulle vara lika rik i sinnet då. Att hålla på med hattar ger så mycket.  Det är väldigt mycket glädje som jag fått och kunnat ge med alla hattarna. Jag hade inte varit lika lycklig om jag inte hade haft mina förbaskade hattar.

Fem skäl att bära hatt istället för mössa enligt Kerstin Carlefalk

Det markerar din personlighet och ser inte ut som alla andra.

Håret blir inte lika platt och elekriskt som när du har mössa

Folk tittar till en extra gång

Du både pryder och skyddar huvudet

Hattar med brätte skyddar både mot sol och regn

Visa merVisa mindre

Kerstin Carlefalk

Gör: Modist med den egna atteljén Hatteljén i Midsommarkransen. Här både tillverkar hon sina egna hattar till försäljning och håller kurser.

Bor: Lägenhet ovanför ateljén

Ålder 58 år

Familj: Man och tre vuxna barn

Visa merVisa mindre