Det blev stundtals hätsk stämning under möten om eventuell ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i Sätra. Det var Hyresgästföreningen, en aktör som tydligt tar ställning mot ombildningar, som bjudit in. Foto: Martin Brusewitz

Hätsk stämning på möte om ombildningar

I Sätra diskuteras det i en rad hus om hyresgästerna ska köpa fastigheterna de bor. Det rör upp starka känslor grannar emellan. På Hyresgästföreningens möte igår var stämningen stundtals hätsk.

  • Publicerad 15:31, 10 sep 2019

Klockan sex är Sätraskolans aula fullsatt. Drygt hundra personer har kommit hit för att höra om och prata om de eventuella ombildningar som ligger på horisonten. Med andra ord: hyreshus ur allmännyttan kan komma att säljas till de som bor i dem och lägenheterna i dem ombildas till bostadsrätter.

– Ombildningskonsulter har spridit falsk information och lögner. Vi vill bemöta den falska informationen här idag, säger hyresgästföreningens Paloma Winneth, en av arrangörerna.

Tomas Henriksson från Hyresgästföreningen intar scenen för att prata om ombildningar utifrån sitt perspektiv.

– Hyresgästföreningen är emot ombildningar. I Stockholm står 650 000 människor i bostadskö för att få en hyreslägenhet. Att då ta bort hyreslägenheter är aningen korkat, tycker jag. Dessutom kan man fråga sig om det är rättvist att människor som fått vinstlotten i bostadslotteriet och haft turen att få en hyreslägenhet ska få chansen att köpa den, säger Tomas Henriksson från scenen.

Det dröjer inte länge förrän vissa människor i publiken provoceras av de starka åsikterna mot ombildning. 45 minuter in i mötet räcker Jolie Minteh upp handen och vänder sig mot Tomas Henrikssons ton som hon tycker är raljerande och förminskande.

Under en stund råder hätsk stämning i lokalen. Flera höjer rösten och börjar skrika. En dam avbryter en kvinna när hon pratar och ber folk sluta avbryta varandra. Fyra män lämnar mötet i protest. Men sedan lugnar stämningen ned sig något. Olika människor kommer till tals och olika perspektiv kommer fram.

Jennifer Quiñones och Jolie Minteh diskuterar efter mötet. "Folk är oroliga för att allmännyttan ska säljas ut men politikerna har ju satt ett tak på det. Bara 38 lägenheter får ombildas i Sätra. Så jag förstår inte den oron", säger Jennifer Quiñones.

– En sak dom här ombildningskonsulterna inte kommer säga till er är att ytterligare kostnader kommer att tillkomma efter att affären är gjord. De försöker få köpet att framstå som så billigt som möjligt för det gör att fler vill köpa. Och för varje såld lägenhet tjänar konsulterna pengar. Men de här husen är gamla, de behöver stambytas och det kommer att bli dyrt. Det måste ni tänka på, säger Tomas Henriksson.

– Men även i hyreslägenheter betyder stambyten ökade kostnader, säger en kvinna ur publiken.

Ytterligare en kvinna höjer sin röst.

– De har lovat oss stambyten i tolv år. Men gör ingenting. Jag bor i en möglig lägenhet med ett förfärligt badrum. Stockholmshem gör ingenting, de tar inte hand om oss. Bättre att vi gör det själva. Jag vill kunna renovera.

– Alla jag känner som bor i bostadsrättsförening bor renare och finare än oss. Vi har också rätt att bo fint! ropar en tredje kvinna från en bänk nära scenen.

Jag bor i en möglig lägenhet med ett förfärligt badrum. Stockholmshem gör ingenting.

En pensionerad kvinna som bott i husen sedan 1965 reser sig upp och berättar att hon är orolig för vad som kommer att ske med henne. Hon kan inte få några lån och kommer inte kunna köpa.

– Hur blir det för mig att vara hyresgäst hos mina egna grannar?

Solen har gått ned och utanför aulan har Sätra förlagts i mörker. Mötet är över. Jennifer Quiñones och Jolie Minteh kommer ut i den svala luften. Dom är båda för ombildning.

– De pratade om oss som om vi som vill köpa är djävulen. Som om vi inte bryr oss om våra hem. Jag vill bara säkra en bostad. Med hyressituationen som den ser ut – hur ska mina barn få en lägenhet? säger Jolie Minteh.

– Jag är orolig för att våra hus ska säljas till privata aktörer. Då tycker jag hellre att vi ska köpa dem själva. Ingen kan garantera att de inte ska sälja, säger Jennifer Quiñones.

Under mötet bedyrades flera gånger att det i dagsläget inte finns några planer bland politikerna på att sälja ut Stockholmshems bestånd i Sätra. Men ingen kan garantera att det aldrig förändras.

En bit längre bort på skolgården är Milina Nissan på väg hem från mötet. Hon var med för fyra år sedan när en ombildning var på tapeten senast. Då röstade hon nej.

– Stämningen i huset har förändrats sedan dess. Någonting hände. Vissa vilja köpa, andra inte. Det har blivit som en hatstämning mellan grannarna, säger Milina Nissan innan hon går hem till sin hyresrätt.

Ombildningar väcker blandade känslor

Svagt intresse för ombildningar

Fakta

Ombildning. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter betyder att hyresgästerna i en fastighet går ihop och bildar en bostadsrättsförening och sen köper fastigheten av det bolag som äger den.

Ombildningskonsulter. Vissa företag har specialiserat sig på just ombildningar. De går i tidigt stadie in i ombildningsprocesser och bistår de i en hyresfastighet som vill ombilda. De gör det på spekulation. Ombildningskonsulterna får bara ersättning när köp blir av. De får då en viss summa per lägenhet.

Visa merVisa mindre

Det här gäller

Skärholmen, Sätra, Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Bagarmossen och Västertorp har valts ut för ombildningar.

De elva områdena har valts ut efter kriterierna att hyresrätter ska utgöra mer än 60 procent av alla bostäder och att allmännyttan äger en större andel hyresrätter än de privata hyresvärdarna.

Samtidigt ställs hårdare krav för att starta och slutföra en ombildningsprocess jämfört med tidigare:

Stockholms stad ska ha med oberoende observatörer vid samtliga köpestämmor.

Ett köpevillkor införs om att en lägsta andel av de boende också måste förbinda sig att förvärva sin lägenhet.

Kravet på andelen boende som tecknar intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande höjs från 40 till 50 procent.

Visa merVisa mindre