Hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar gästade Imam Ali Centers ungdomsförening Al-Hadi. Foto: Privat

Hatpredikant föreläste i shiamoskén i Järfälla

Hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar har uppmärksammats i samband med skjutningarna i Orlando och för sina uttalanden om dödsstraff för homosexualitet. I fjol gästade han shiamoskén Imam Ali Center i Järfälla, rapporterar SVT Stockholm.

  • Publicerad 12:11, 20 jun 2016

Uppgifterna kommer ursprungligen från bloggaren och journalisten Nima Dervish, rapporterar SVT som nu skriver att Farrokh Sekaleshfar gästade Imam Ali Center under förra året. Sekaleshfar ska ha sagt att  "Döden är straffet. Vi måste ha medkänsla för människor. Det är samma sak med homosexuella. Av medkänsla, låt oss göra oss av med dem nu", under ett tal vid University of Michigan under 2013.

Han har också uppmärksammats i samband med att Omar Mateen sköt ihjäl 49 människor på gayklubben Pulse i Orlando. FBI utreder om Mateen kan ha inspirerats av radikal islamism, och utländska medier har påpekat att Sekaleshfar föreläste vid en moské i staden några månader innan, uppger SVT. Någon koppling är dock inte fastställd.

"Fick reda på det efter attacken"

Enligt Nima Dervish och SVT har Sekaleshfar gästat Imam Ali Centers ungdomsförening Al-Hadi, i april förra året. De lade också ut ett klipp med predikanten på sin Facebook den 8 juni i år.

SVT har intervjuat Akil Zahiri, talesperson för Imam Ali Center, som uppger att inbjudan kom från ungdomsföreningen men eftersom Al-Hadi använder moskéns lokaler så kontrollerar församlingen gästerna.

De säger sig då ha missat hans uttalanden om homosexuella.

– Nej, vi hade ingen aning om hans föreläsning på universitet. Jag fick reda på det efter attacken i Orlando, när en bekant berättade det för mig. Jag hörde att någon tidning i Australien hade skrivit att han hade uttalat sig konstigt om homosexuella under en föreläsning i USA. Sedan gick jag själv in och läste på nätet, säger han till SVT Nyheter.

Styrelsen ska ta upp händelsen

Zahiri säger vidare att "vi kan inte lyssna på alla" om Sekaleshfars föreläsningar på hans Youtube-kanal.

– Vi lyssnar på några föreläsningar för att få en bild av vad han säger. Kommer vi fram till att personen har yttrat sig på ett oacceptabelt sätt bjuder vi inte in honom, säger han.

SVT: Sade han något om homosexuella på kursen?

– Nej, absolut inte. 

Enligt Akil Zahiri ska de ta upp händelserna på ett styrelsemötet i juni.

– Styrelsen kommer att lyssna på föreläsningen noggrant. Kommer de fram till att han har kränkt andra grupper kommer de absolut att ta avstånd från att bjuda in honom i framtiden, säger han till SVT.