Ingen förundersökning. Foto: Mostphotos

Hatkampanjen utreds inte

Så sent som i förrgår sökte polisen mer information om hatkampanjen för att kunna reda ut vem som stod bakom. Men åklagaren hade redan bestämt sig för att inte inleda någon förundersökning.

  • Publicerad 18:16, 17 okt 2018

Förra helgen genomfördes en hatkampanj mot en av kommunens folkvalda. På affischer och banderoller i Vallentuna hängdes politikern ut med namn, bild och hemadress. Politikern hölls ansvarig för de incidenter som varit på ungdomshuset Nova och angreps för sitt engagemang för ensamkommande. Samma budskap spreds via flygblad och på en hemsida. Ingenstans framgick vem avsändaren var.

På måndagen, den 8 oktober, polisanmäldes kampanjen av det parti som politikern representerar, liksom av Vallentuna kommun. Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande, M, tog avstånd från kampanjen och uttalade sitt stöd för den folkvalda. I sociala medier var det många andra politiker som också ville stötta.

Sedan dess har Mitt i Vallentunasteget försökt få svar på vad som händer med förundersökningen.

Den 10 oktober svarade Fredrik Lundberg, gruppchef på Täbypolisen, att den hade gått vidare till kammaråklagare Katarina Lenter och att brottsrubriceringen troligen blir förtal. Så sent som i förrgår, den 15 oktober, sa han att väntade sig att förundersökningen snart skulle komma tillbaka från åklagaren. Han inväntade fler bilder på de affischer och banderoller som satts upp i Vallentuna för att kunna fortsätta utredningen.

Inga besked

Samma dag talade Mitt i Vallentuna också med Katarina Lenter som då inte kunde uttala sig innan hon fått ärendenummer på förundersökningen.

I dag, när vi fått ärendenumret, sökte vi åter Katarina Lenter för att fråga om hur utredningen går. Hon var inte anträffbar.

Men kansliet på Norrorts åklagarkammare kunde ge besked om att förundersökningen var nedlagd redan den 9 oktober, dagen efter att anmälan gjordes.

Orsaken var att det inte gick att hitta någon gärningsman.

Mitt i Vallentuna har utan framgång sökt såväl kammaråklagare Katarina Lenter som Fredrik Lundberg.

EDIT: sedan artikeln skrevs har vi fått kontakt med Katarina Lenter som svarar i ett mejl:

”Jag har den 9 oktober beslutat att inte inleda förundersökning då det är uppenbart att det inte går att utreda vem/vilka som är gärningsman/gärningsmän.”