Mikael Odell vet allt om fjärilar – och lite till. Hans fjärilsstig är Hagaparkens nya, coronasäkra, attraktion. Foto: Christian Lärk

Hästskit och fulla fjärilar när Fjärilshuset flyttar ut

Nu kan du dansa med Hagaparkens fjärilar ute i det fria. Nya coronasäkra fjärilsstigar ska få besökarna att komma tillbaka och insekterna att må bättre. Men se upp – den som är ouppmärksam kan sätta foten i fermenterat hästbajs.

  • Publicerad 05:22, 26 jun 2020

Fjärilshuset i Hagaparken håller vanligtvis till inomhus. Men under coronapandemin har man tvingats tänka om.

Nu gör museet en satsning på pollineringsängar och fjärilsstigar för att locka både besökare och viktiga pollinerare.

− Jag har länge haft tanken på att anlägga pollineringsängar omkring Fjärilshuset. Så jag köpte upp en massa svenska sommarblomsterfrön från en gård i Skåne och sådde för fullt i våras – allt för att locka hit så mycket bin och humlor som möjligt, säger Mikael Odell, chef för Fjärilshuset Haga Ocean.

Fjärilshuset i Hagaparken har gjort en fjärilsstig och en äng för pollinerare – nu är den öppen för besökare. Foto: Christian Lärk.

Här finns 1 200 fjärilar

Intill pollineringsängen har museet anlagt flera fjärilsstigar där man kan se några av de 1 200 exotiska fjärilar som bor i Hagaparken. För att fjärilarna ska trivas har Mikael Odell varvat ”gräsmatteöken” med bland annat ängsblommor och kryddväxter för att locka så många insekter som möjligt.

Men här finns också andra, mer oväntade, inslag.

– Alla tror att fjärilar är gulliga och bara vill sitta på blommor och se vackra ut. Men sanningen är att de älskar jäst hästavföring och rutten frukt. Det är inte inte lika gulligt, men det funkar, säger Mikael Odell.

Ängar av oklippt gräsmatta ger fjärilarna en fristad. Foto: Christian Lärk.

Här finns till och med en ”bar” i form av ett läckande björkträd.

– Sorgmantlarna älskar att surpla i sig av saven, men när den jäser blir de fulla. Det är lite kul att se dem virra omkring.

Hotade arter

Både bin, humlor och fjärilar är hotade arter. Orsakerna är bland annat det storskaliga jordbruket, användningen av insektsgift och den globala uppvärmningen. Dessutom blir förtätningen i staderna ett problem för insekterna som får svårt att hitta mat.

– På 70-talet fanns det mängder av fjärilar i det fria. Nu är det nästan omöjligt att få syn på en, säger Mikael Odell som till viss del skyller situationen på pedantiska villaägare:

– Problemet är att vi människor är alldeles för duktiga på att hålla efter gräset. Villaägare klipper ned och ansar hela sin trädgård för att det ska se snyggt och prydligt ut, men glömmer bort insekterna.

En svensk dagfjäril på besök. Foto: Christian Lärk.

”Sluta klippa gräset”

Han har ett enkelt tips till trädgårdsägare som vill göra en insats för pollinerande insekter.

– Skit i att klippa gräset. Lägg dig i hängmattan och låta de vilda blommorna växa till sig. Då kan du vara lat samtidigt som du gör en god sak.

Fakta

Hemliga knepet för att locka fjärilar: surströmming

Fem tips för att locka pollinerande insekter i sommar:

Anlägg en egen pollineringsäng. Avsätt en del av din gräsmatta där du odlar blommor som fjärilarna, bin och humlor gillar. Temynta, lavendel och salvia lockar pollinerare.

Sluta städa. Många ogräs är populära bland bina, som tistlar och baldersbrå. Låt maskrosor och vitklöver stå kvar i gräsmattan. Spara gamla träd och stubbar som kan bli bostäder åt pollinatörerna.

Skapa bon till vilda bin och humlor. Skapa boplatser för vilda bin och humlor där honorna kan lägga sina ägg. Så kallade bi-batterier eller bi-hotell kan bli enkla bostäder.

Låt surströmmingen stå framme. Fjärilar älskar inte bara blommor utan är även förtjusta i saker som jäser och ruttnar. Aspfjärilar, till exempel, dras till surströmming. ”Låt en burk stå framme efter surströmmingsfesten, så kanske du får besök”, säger Mikael Odell.

Vill du att fjärilarna ska stanna i din trädgård? Då är det så här det ska se ut. Foto: Christian Lärk.

Källa: Haga Ocean Park
Visa merVisa mindre