Hästhoppning i toppklass på Runstens Gård

Den 9–12 augusti blir det hoppning av bästa klass på Runstens Gård i Grödinge då tävlingen Runsten Equestrian Grand Prix avgörs för första gången.

  • Publicerad 09:15, 1 aug 2018

– Totalt har vi 900 anmälningar. I klassen Grand Prix 155, där vinnaren får 100 000 kronor och en bil, deltar en rad svenska elitryttare – Jacob Hellström, Fredrik Spetz, Helena Persson och Stina Lilje till exempel, säger Josefine Ronquist som är projektledare för tävlingen.
Det är den mest prestigefyllda klassen men även de andra storhästklasserna – finalen i Stockholms 120-tour, finalen i 7-star tour 130&140 och Young Rider Grand Prix (upp till 21 år) – tävlar om fina prispengar. Dessutom avgörs en rad ponnyklasser där ryttarna i den största nationella klassen har möjlighet att kvala till större tävlingar.

Duellhoppning på lördagen

– På lördagskvällen har vi även en fartfylld duellhoppning där två hästar möts i duell mot varandra. Det är lite showhoppning, men ändå en tävling, säger Josefine Ronquist.
Utöver själva tävlingarna finns ponnyridning för barn, klockan 11–13 på lördagen, och på eftermiddagen arrangeras en käpphästtävling så att barnen får en chans att testa hur det är på en riktig hopptävling, berättar Josefine Ronquist.

”Många familjer kommer”

– Vi vill ha ett evenemang för barn eftersom det är många familjer som kommer och tittar.
Restaurang och grilltältet har öppet alla dagar klockan 07–01 och ett utställningsområde med information och shopping har öppet 09–18.

Anor från 1600-talet

Ridanläggningen Runsten Equestrian på Runstens Gård ägs av Christopher MacDermott. Gården har anor från 1600-talet men köptes 2002 av MacDermott då han sålde sin hästgård på Irland.

Runstens Gård i Grödinge har anor sedan 1600-talet. Christopher MacDermott köpte gården 2002 och driver nu ridanläggningen Runsten Equestrian. Foto: Hobie Jarne

Runsten har i dag drygt 15 heltidsanställda och är en modern tävlings- och träningsanläggning. Föreningen har ett 100-tal egna ryttare och Runsten Equestrian sponsrar dessutom en rad elitryttare.

Grand Prix 9–12 augusti

Visionen är att i framtiden kunna anordna stora internationella tävlingar både under utomhus- och inomhussäsongen.
I drygt tio år har man arrangerat tävlingen Runsten Equestrian Games med ponny- junior- och Young Rider-klasser. Den avgjordes även i år, i mitten av juni. Nytt för i år är att man därutöver även arrangerar en tävling i augusti – Runsten Equestrian Grand Prix – torsdag till söndag i nästa vecka.