Polisryttaren. Kajsa Jansdotter på polisen i Stockholm berättar om hur det är att arbeta som polisryttare. Foto: Claudio Britos

"Hästen känner vad jag känner"

Polisen Kajsa Jansdotters främsta redskap som polis är hästen Willy. Hon berättar vad som är speciellt med att vara en av Stockholmspolisens 20 ryttare.

  • Publicerad 11:45, 9 nov 2020

Kajsa Jansdotter och Willy Foto: Claudio Britos

"Mitt namn är Kajsa Jansdotter och jag är 29 år gammal. Jag är en av ungefär 20 polisryttare för polisen i Stockholm och kan synas vid demonstrationer, upplopp, derbyn eller vanlig patrullering med min häst Willy, som är ett åtta år gammalt svenskt halvblod. 

Redan när jag var liten visste jag att jag skulle bli polis. Jag minns hur min fröken frågade mig vad jag skulle bli, och då svarade jag polis eller att starta ett dagis för marsvin. Det blev polis och eftersom jag har haft häst sedan jag var tio år gammal, och alltid älskat hästar, så det här blev mitt drömyrke.

Det bästa med mitt jobb är samarbetet. Hästen känner vad jag känner. Om jag är taggad eller exalterad. Om jag spänner mig eller känner obehag. Därför är det viktigt som polisryttare att vara lugn och trygg. En polisryttare arbetar heltid med hästar, men har en vanlig polisutbildning i grunden.

Ungefär en gång i månaden har vi något som vi kallar miljöträning. Det kan vara att arbeta med sådant som är udda för hästen, genom att träna med pilatesbollar, presenningar, rök, flaggor eller gå på mjölkpaket eller annat skräp på marken som låter. Hästen är i grunden ett flyktdjur. Genom att utsätta dem för ovanliga situationer så kan vi skala bort den rädslan och bygga ett förtroende inför skarpa situationer.

En skarp situation var under Pridetåget 2016. Jag var då ny polisryttare och patrullerade tvärgatorna till tåget med min kollega. 

Vi hörde på polisradion att en grupp personer från extremhögern var på väg mot tåget för att förstöra och vi låg helt rätt i förhållande till gruppen. Vi galopperade mot gruppen och jag kunde boxa en kille med hästrumpan till min kollega och sedan galoppera iväg och fånga in en annan person.

En fördel med häst i polisarbetet är att vi får en bra överblick från hästryggen.

Under exempelvis ett fotbollsderby ser vi tidigt när något börjar hända. Som när personer börjar maskera sig eller förbereder sig på något upptåg. En annan fördel är att hästar enklare kan styra folksamlingar, om man jämför med antalet poliser till fots under en demonstration. Många har stor respekt för hästar. 

Vi tränar dagligen och kan vara ute två till fyra gånger om dagen med olika hästar från stallet och i Stockholm har vi ungefär 20 polishästar. 

En annan stor fördel med mitt yrke är att många släpper garden när vi kommer. Det händer ibland att till och med kriminella kommer fram och vill prata - och hälsa på Willy."

Polishäst. Kajsas häst Willy. Foto: Claudio Britos

Vem är Kajsa?

Ålder: 29 år

Bor: Västerås, pendlar till Stockholm.

Favoritstråk med hästen: "Det är mysigt att rida runt i Gamla stan"

Hobby: Har en hund, schäfer-hovawart, och gillar att läsa böcker.

Polis sedan: 2014. Tränade också med hästar under lumpen.

Kuriosa: Kajsa var polisryttaren som blev påkörd förra sommaren i centrala Stockholm av en bil. Hästen, som heter Laphroig, klarade sig och fick pensioneras. Han bor idag hemma hos Kajsa.

Nyfikna läsare kan följa polisrytteriet på instagram: Polisrytteriet_stockholm 

Visa merVisa mindre