Asco och Margareta Lindgren hejar på varandra. Foto: Isabell Chressman

Hästen Asco minglade på äldreboendet i Riksten

De boende på äldreboendet Villa Riksten har haft en speciell vecka. Först besök av Elvis Presley. Sedan besök av sötchocken Asco.

  • Publicerad 09:40, 4 dec 2020

Nu var det inte den riktige Elvis Presley som kom, men väl en livs levande Elvis-kopia som tog ton på gården med pensionärerna på Villa Rikstens balkonger som publik.

Publiken satt på balkongerna. Foto: Isabell Chressman

Och Elvis sjöng för full hals. Foto: Isabell Chressman

Onsdagens Elvis fick dock svårt att bräcka amerikanska minihästen Asco som kom för att mingla bland pensionärerna på måndagen.

– Det är kul när det händer något annorlunda och hästen var jättesöt, säger Gerd Ingels som är uppväxt på landet med häst, gris och katt.

Gerd Ingels med den amerikanska minihästen Asco. Foto: Isabell Chressman

Rolf Norman och Margareta Andersson. Och så Asco gånger två. Foto: Isabell Chressman

Det var inte vilken häst som helst som Villa Riksten lät trava in på äldreboendet i Rikstens friluftsstad. Asco är en vårdhäst som är van att mingla och som åker hiss utan blinka.

– Den är utbildad och inte ett dugg rädd. Den går fram och står lugnt hos pensionärerna som pratar med den. Man ser att även hästen tycker om detta, säger Isabell Chressman som är aktivitetsansvarig på äldreboendet som tillhör Vardaga.

Hon fortsätter:

– Vi gick även in i rummen till dem som inte kunde möta hästen i allrummen eller ute. De blev så glada när den kom in på rummen. Det här blir också ett samtalsämne.

Hästens ägare fick vänta utanför medan Asco minglade. Här möter Asco Lena Berglund och Hector Paraguez. Foto: Isabell Chressman

"Elvis" fick tummen upp

Gerd Ingels ger även Elvis-kopian som sjöng i en timme tummen upp. Men med hästen som bara var sig själv har han förstås svårt att mäta sig.

– Det var ju lite kul, men inte så mycket Elvis kanske, säger hon.

Isabell Chressman är nöjd med veckan:

– Det är fantastiskt. När barn och djur kommer på besök lyser verkligen pensionärerna upp. Och även musik älskar de. Det var gamla goda låtar och speciellt i de här tiderna är de här aktiviteterna viktiga.

Minihästen Asco sprider glädje på äldreboendet