Träning. Fysioterapeuten Matilda Uggla hjälper unga med bland annat neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Viktor Björnström får regelbundet viktig träning i form av hästterapi. Det hjälper bland annat till bättre balans och motorik. Foto: Claudio Britos

Hästarna i Drottningholm ska stötta unga och öka skolnärvaron

Från hästryggen och stallet ska barn med särskilda behov utvecklas och stärkas. För 17-årige Viktor Björnström har Stall Kungsgården i Drottningholm blivit en värdefull plats.

  • Publicerad 13:44, 15 okt 2021

På med hjälm, skyddsväst och ridstövlar. Sedan sitter han vant upp på hästryggen för en stärkande ritt. För 17-årige Viktor Björnström från Salem har hästarna vid Stall Kungsgården blivit ett lika stående som uppskattat och välbehövligt inslag i vardagen.

Besöket ingår i hans hästterapi som han ägnar sig regelbundet åt ända sedan hans mamma fick upp ögonen för terapiformen för drygt tio år sedan.

– Under skolterminerna är jag här ungefär en gång i veckan och på höst- och jullovet två till tre gånger i veckan, säger han.

Mår bättre

Viktor Björnström har autism och tycker att besöken i stallet har gjort mycket för både hans kropp och välmående.

– Jag känner mig piggare och klarar fler grejer. Det är viktigt att hålla igång och träffa vännerna här. Jag får bättre balans och mer muskelstyrka.

Den häst han mest tränar med heter Pantheon och favoritsysslan är galopp.

– Det är mjukt och skönt och ger höjd puls, det är bra, säger Viktor Björnström.

Åsna. Det är inte bara människor och hästar som deltar i verksamheten. Även åsnan Matteo deltar som hjälp för deltagarna i terapin. Här är han tillsammans med Christina Risshytt Collman, marknadsansvarig för Stall Kungsgården, och hästen Angel. Foto: Claudio Britos

Positiva hälsoeffekter

Hos hästarna och på stallbacken får barn och ungdomar med exempelvis neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hjälp att utvecklas och stärkas både fysiskt och mentalt. Deltagarna kommer från Stockholmsområdet.

– Det finns mycket med hästar som är bra för mänsklig hälsa. Dels balans när hästen är i rörelse, men även kommunikation. Hästar är väldigt tydliga och visar känslor, säger Christina Risshytt Collman, marknadsansvarig.

Fysioterapeuten Matilda Uggla är med och tränar ungdomarna, noga anpassat för varje enskild individ.

– Det är deltagare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism, adhd och ADD, men även rörelsenedsättningar, säger hon.

Besöket i stallet kan variera från gång till gång.

– Vi anpassar innehållet och upplägget efter dagsform och behov. Det kan bli ridning en timme eller en kvart. Det är viktigt att hela miljön här är positivt laddad och frikopplad från negativa upplevelser från skola och vård, säger hon.

Utomhus. Den största delen av hästterapin bedrivs utomhus. Men även en anläggning under tak finns för vintern och sämre väder. Foto: Claudio Britos

Trivs. Viktor Björnström och chesapeake bay retrievern Nessie trivs båda bra i stallet och har blivit kompisar. Foto: Claudio Britos

Forskning

Matilda Uggla märker hur flera av deltagarna öppnar sig när de kommer till stallet, men det finns även tillfällen då ritten och hästkontakten sker i tystnad.

– Vi har flera barn där jag medvetet pratar så lite som möjligt, där vi fokuserar på själva görandet i sig och det ickeverbala samspelet. Hästen underlättar att gemensamt dela en upplevelse och samspela, men där man inte måste ha ett verbalt språk, säger hon. 

Nu har även Ekerö kommun fått upp ögonen för verksamheten och ingått ett samarbete i syfte att stallmiljö och hästar ska bli en öppning för elever som av olika anledningar har hög frånvaro. Det projektet görs i samarbete med bland annat Malmö universitet som bedriver forskning i ämnet.

– Det är lugn miljö för lärande på plats. Uppgifterna med hästarna är meningsfulla och motiverande, säger Christina Risshytt Collman.

Bana. På anläggningen finns en lång bana som deltagarna kan ta sig runt på hästryggen. Foto: Claudio Britos

Van. Viktor Björnström har ridit mycket med hästen Pantheon. "Han kan vara lite bufflig ibland, men vi känner varandra bra", säger han. Foto: Claudio Britos

Stiftelsen Hippocampus

På Stall Kungsgården i Drottningholm bedriver Stiftelsen Hippocampus sin verksamhet. Stiftelsen bildades 1995 och har haft verksamhet sedan året efter.

Under åren har de arbetat med hästen som terapi för exempelvis barn med autism, ryggmärgsskadade personer samt neurologisk rehabilitering.

Verksamheten har även arbetat med universitet som forskat på hästterapin.

Källa: stiftelsenhippocampus.se

Visa merVisa mindre

Säker. Viktor Björnström tar sig vant upp i sadeln när han ska rida. Han har ägnat sig åt hästterapi i över tio år och stormtrivs i stallet. Foto: Claudio Britos

Tre tonårspojkar rånades på kläder i Träkvista

Nyheter Beväpnade rånare försvann Vid 21-tiden på lördagen rånades tre pojkar i Träkvista. Polisen söker nu flera unga män.måndag 17/1 11:30

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52