Foto: Daniel Sjöberg

Hästarna får de äldre att le

Hon fick idén via Instagram. Efter succén hoppas Helen Welch att Tiramisu och Tessan ska fortsätta glädja kommunens äldre.

  • Publicerad 13:09, 20 jun 2022

Jag har ridit många hästar­. Jag är inte rädd.

Många sitter redan på plats ute i trädgården när Helen Welch, Tiramisu och Tessan kliver innanför grindarna på Solängens äldreboende. Solen skiner och i skuggan­ väntar ivriga händer på att få klappa de ovanliga besökarna­.

– Vi kommer nu från Västerhagsvägen, det nya äldreboendet där. Att se hur människorna där lyser upp när hästarna kommer, det är så fint, ler Helen.

Här finns godis

Succén fortsätter den här söndagseftermiddagen. Tiramisu­ (på bilden) och Tessan, två söta shetlandsponnyer, vandrar lugnt runt bland de boende och låter sig gärna klappas och inte minst ta emot godis.

– Det har han (Tiramisu) lärt sig redan nu, att hit vill man komma, för de har godis här, skrattar Helen.

Nästan alla vill smeka de mjuka pälsarna. För en kvinna är det en påminnelse om tiden förr.

– Jag har ridit många hästar. Jag är inte rädd, säger hon.

Att Tiramisu och Tessan, som till vardags jobbar i verksamheten på Bålsta ridskola där de är mångas favoriter, skulle få chansen som terapihästar var Helens egen idé, och det var hon som tog kontakten med kommunen.

– Jag följer en kvinna på Instagram och jag såg att hon gjorde det här med sina hästar, berättar Helen.

Dagen fortsätter

Dagen är inte över för den fyrbenta duon. Nu ska de vidare till Dalängen innan det första av något som Helen hoppas ska bli många besök på kommunens äldreboenden.

– Ja, det här vill vi göra om många gånger, slår hon fast.

Terapihästar

Hästunderstödd terapi används­ som habilitering och rehabilitering för personer med fysisk funktionsnedsättning och syftar till förbättrad balans, muskulatur och koordination.

Insatsen används även som tilläggsterapi inom psykosocial behandling och psykoterapi vid psykisk ohälsa. Syftet är då ökat välmående samt bättre kroppskännedom, självförståelse och självförtroende.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26

Han får Fridegårdspriset

Kjell Johansson är en flera gånger prisad författare. Nu får han ytterligare ett. Johansson har utsetts till årets mottagare av Jan Fridegårdspriset.fredag 24/6 8:15