Olivia Grahn och Marjam Nasir från klass 7B har gjort sina tolkningar av verk av kvinnliga konstnärer. Foto: Anders Göransson

Hässelbyskola skriver om konsthistorien – kvinnorna ska med

Hur många kvinnliga konstnärer känner du till? Hmm. Inte så många, va? På Hässelby villastads skola genomför eleverna ett projekt för att ändra på det. – Vi vill inkludera hela mänskligheten i konsthistorien, säger bildläraren Jakob Anckarsvärd.

  • Publicerad 04:59, 7 maj 2020

Det började med att Jakob upptäckte att hans elever knappt kände till några kvinnliga konstnärer alls – och att det var ungefär likadant ställt hos deras föräldrar.

– Den enda som någon hört talas om var Frida Kahlo. Och det är ju lite konstigt med tanke på att det finns massor, och att vår enda riktigt världsberömda konstnär är kvinna, nämligen Hilma af Klint.

Skapar eget arkiv

Så skolan satte igång ett projekt där eleverna i sjunde klass letar efter kvinnliga konstnärer, skriver en text om dem och sedan gör en parafras, eller egen tolkning, av ett av deras verk.

Bildläraren Jakob Anckarsvärd och eleverna Olivia Grahn och Marjam Nasir från klass 7B.

Allt detta samlas i ett arkiv i skolans bibliotek, som kommer att växa år för år, och materialet ingår sedan i niornas prov i konsthistoria.

Marjam Nasir från klass 7B har tolkat en målning av den amerikanska konstnären Mary Cassat (1848-1926) och skrivit en text om hennes liv och verk.

”Bara männen fick satsa”

Hon hade inte hört talas om henne förut, och funderar över varför så få kvinnliga konstnärer fick någon uppmärksamhet.

– Jag tror det är för att kvinnorna förr i tiden mest stannade hemma och tog hand om hus och barn. Det var bara männen som fick satsa på en egen karriär, säger hon.

Lämnade konstklubb i protest

Klasskompisen Olivia Grahn har gett sig på ett verk av just Hilma af Klint (1862-1944) – konstnären från Solna som enligt Jacob Anckarsvärd kan sägas ha mer eller mindre uppfunnit den abstrakta konsten och blev världsberömd, om än långt efter sin död.

Jakob Anckarsvärd, bildlärare på Hässelby villastads skola med egen konstnärlig karriär.

Jakob Anckarsvärd är själv erkänd konstnär med flera internationella utställningar bakom sig. Han var också en tid medlem i Konstnärsklubben, där bara män får vara medlemmar.

– Jag gick med för att kunna förändra saker och rösta in även kvinnor. Men det gick ju inte, så då gick jag och fyra konstnärsvänner ur klubben under ”metoo”-hösten, berättar Jacob.

Vill sprida projektet

Nu arbetar han sedan två och ett halvt år som bildlärare på Hässelby villastads skola. Det här projektet hoppas han ska ge ringar på vattnet.

– Vi vill att flera skolor ska börja uppmärksamma kvinnliga konstnärer och att det även ska sprida sig till andra ämnen, som musik. Och vi vill också att läromedlen ska förändras.