Hässelbyloppet – en snabb klassiker

På söndag är det dags för årets löparfest i västerort: Hässelbyloppet. Över 4 700 har hittills anmält sig, och än finns chansen att vara med i det som ibland kallas för Sveriges snabbaste millopp. – Vi hoppas få ihop omkring 5 000 löpare, säger tävlingsledaren Bengt Alfredsson.

  • Publicerad 14:19, 10 okt 2018

Det är något av en modern klassiker som går av stapeln när startskottet går för Hässelbyloppet på söndag. I sin nuvarande tappning är det visserligen ”bara” 31:a upplagan, men med lite god vilja kan man säga att den verkliga premiären ägde rum redan 1915. Då arrangerade den tämligen nystartade klubben Hässelby SK ett landsvägslöpning med namnet ”Hässelby-Spånga-Hässelby”. Och på den vägen är det.

Brukar gå fort

Hässelbyloppet är känt för att gå fort. Förra året vann etiopiern Tigabu Gebremaryam från Angereds IS efter en stenhård spurtduell på 29:28, bara någon sekund före Napoleon Solomon, som vunnit Lidingöloppet de två senaste åren. Även på damsidan blev det etiopisk seger genom Kalkidan Addise på 34:28.

Hässelbyloppets sträckning. Illustration: Hässelbyloppet

Starten sker på ett gärde omkring 400 meter från Hässelby IP och efter en milslång slinga går man mål inne på själva Hässelby IP:s löparbanor. Det finns gott om ställen för publik att heja på och sporra löparna.

Första starten på söndag går klockan 12.00. Deltagarna är indelade i åtta olika klasser, och det är  eliten i tävlingsklass 1, både herrar och damer, som inleder och den lägsta motionsklassen som avslutar.

Fint väder väntas

Det går inte längre att anmäla sig till loppet via internet längre, men däremot är det möjligt att direktanmäla sig. Det sker antingen genom att man tar sig till Runner´s Store på Regeringsgatan på fredag eller lördag, eller genom att man anmäler sig direkt vid tävlingskansliet på Hässelby IP på söndag före tävlingen. Och som tävlingsledaren Bengt Alfredsson säger uppmuntrande:

– SMHI lovar kanonväder, det kommer att bli sanslöst fint. Och så är det en värdig avslutning på säsongen att försöka sätta opersonligt rekord på 10 kilometer.

Medan tävlingarna pågår, från 12 fram till omkring klockan 16, kommer trafiken att stängas på några vägavsnitt, från Bergslagsrondellen till Gudldragargränd, samt Astrakangatan mellan Lövstavägen och Maltesholmsvägen.