Hässelbyhus på biennalen i Venedig

På årets arkitektur-biennal i Venedig finns Västerort representerat. Det är bostadsrättsföreningen Lillys kvarter i Hässelby Villastad som fått äran att visas upp på årets utställning.

  • Publicerad 06:17, 23 jun 2018

Lillys kvarter är ritat av arkitektbyrån Kirsh och Dereka och byggs av Hökerum bygg.

– Kirsh+Dereka arkitekter är glada och stolta att vi uppmärksammats internationellt och fått chansen att delta i en av Europas största arkitekturutställningar, säger John Kirsh, en av arkitekterna bakom Lillys kvarter.

Hökerum bygg är de som har anlitat arkitektbyrån för att rita husen.

 – All typ av uppmärksamhet är ju självklart kul, och vi är väldigt nöjda med det förslag som arkitektbyrån har jobbat fram. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra när det blir klart, och att de som bor där kommer att trivas, säger Viktor Ståhl, vd på Hökerum bygg.

Biennal för arkitektur varannat år

Venedigbiennalen grundades 1895 och omfattar ett antal internationella, återkommande utställningar i Venedig för samtida konst inom olika områden. Sedan 1975 har utställningarna också en arkitekturbiennal som hålls varannat år. I år är det 16:e gången den hålls.

– Vi valde ut några projekt till utställningens tema Time Space Existance, däribland Lillys kvarter. Projektets karaktär med de svepande balkongerna ger bostäderna en extra dimension där man kan röra sig utanför sin egen fasad. Fasaderna som kläs med träpanel bidrar till att ge kvarteret en känsla av värme och som vi hoppas, en fin gemenskap i kvarteret, säger John Kirsh.

Byggstart för Lillys kvarter är under sommaren, och det är planerat för en blandning av lägenhetstyper; från ettor på 33 m² till en femrummare på 104 m². Här kan du se en helikoptervy över området där kvarteret ska byggas.

Hökerum bygg har flera projekt med på årets biennal: Brf Linneas Utsikt i Uppsala, Brf Lillys kvarter i Hässelby Villastad och Ösby Sjöpark i Gustavsberg på Värmdö.