Spotify-aktuella. Amina Bousselham, Victor Surting, Vilgot Lind och Siri Falk från årskurs 6 och 7 är bland de elever på Hässelby Villastads skola som spelat in egna låtar som nu släpps på Spotify. Infälld är låtskrivaren Rob Milo. Foto: Janne Nordqvist och Uygar Duzgun

Hässelbyelever släpper egna låtar på Spotify

Under ett par veckor har ett gäng Hässelbyelever fått testa på att skriva egen musik. Något som resulterat i två album på Spotify och Soundcloud.

  • Publicerad 16:30, 7 maj 2021

Vi mixar låtarna i en professionell studio

Sedan 2015 besöker låtskrivaren och musikproducenten Rob Milo skolor och fritidsgårdar runt om i landet och låter ungdomar skriva låtar av hit-karaktär som sedan släpps på ljudstreamingtjänsterna.

Rob Milo arbetar med popartisterna Chris Kläfford och Robin Bengtsson, men också med att inspirera elever och ungdomar att närma sig rampljuset och ta plats. Om så bara för en dag.

"De var grymma"

Nu har han besökt Hässelby Villastads skola.

– Det slutade med att i princip alla fick modet till slut att ställa sig framför vännerna och sjunga. Fan, de var grymma och det var en bra vibe. Många hade aldrig hållit på med musik förut, men vi lyckades få ut eleverna ur sin "comfort zone".

Vad skiljer från en musiklektion?

– Vi hjälper dem att skriva hitlåtar och visar hur man lägger upp en rap eller sång. Vi pushar dem så de klarar av det. Vi tror det ökar deras självkänsla, säger Rob Milo.

Spotify-aktuella. Amina Bousselham, Victor Surting, Vilgot Lind och Siri Falk från årskurs 6 och 7 är bland de elever på Hässelby villastads skola som spelat in egna låtar som nu släpps på Spotify. Foto: Janne Nordqvist

Flera skolklasser på Hässelby Villastads skola är nu alltså aktuella på Spotify och Soundcloud.

– Vi spelar in med riktig studiomikrofon i en portabel studio. Sedan mixar vi låtarna i en professionell studio.

Men vad gör en bra låt?

– Det är en utmaning att skriva en bra text, rappa och sjunga. Mycket handlar om känslan. Enklaste sättet är att lägga en rap. Då pratar man i takt, som man kan snabba upp och fixa om i studion. Sedan ska man lägga upp rimmen på enklaste sätt.

Rob Milo och de andra artister, producenter och inspiratörer han jobbat med har besökt grundskolor i ett 70-tal kommuner. Nyligen var man i Halmstad, nu väntar Sundsvall.

Vill väcka kreativiteten

Man vill väcka lusten att skapa hos eleverna, menar Rob Milo.

– I Halmstad hade de problem med att ungdomarna satte eld på papperskorgarna. Vi fick dem att fokusera på något helt annat. De fick skriva musik och det lugnade ned sig, problemen försvann. Det kändes i hjärtat, säger Rob Milo.

Vill du lyssna på det som släppts från eleverna?

Leta efter Spotify-kontot Optagonen kids, där Hässelby villastads elever från årskurs 3 och 4 släppt ett album från i år som heter "Vara som du vill."

Låtarna som årskurs 6 och 7 på skolan nyligen gjort kommer att släppas på kontot Optagonen Workshops.

Rob Milo driver tillsammans med tv- och radiomusikproducenten Uygar Duzgun det man kallar Optagonen. Inom projektet försöker de två producenterna väcka barn och ungdomars nyfikenhet i att skapa bland annat musik.

Visa merVisa mindre

Hässelby-hits. Rob Milo har nyligen arbetat med eleverna på Hässelby villastads skola. Nu släpps elevernas låtar på Spotify. Foto: Uygar Duzgun