Sedan 2015 besöker låtskrivaren och musikproducenten Rob Milo skolor och fritidsgårdar runt om i landet och låter ungdomar skriva låtar av hit-karaktär som sedan släpps på ljudstreamingtjänsterna.

Rob Milo arbetar med popartisterna Chris Kläfford och Robin Bengtsson, men också med att inspirera elever och ungdomar att närma sig rampljuset och ta plats. Om så bara för en dag.

"De var grymma"

Nu har han besökt Hässelby Villastads skola.

– Det slutade med att i princip alla fick modet till slut att ställa sig framför vännerna och sjunga. Fan, de var grymma och det var en bra vibe. Många hade aldrig hållit på med musik förut, men vi lyckades få ut eleverna ur sin "comfort zone".

Vad skiljer från en musiklektion?

– Vi hjälper dem att skriva hitlåtar och visar hur man lägger upp en rap eller sång. Vi pushar dem så de klarar av det. Vi tror det ökar deras självkänsla, säger Rob Milo.

Flera skolklasser på Hässelby Villastads skola är nu alltså aktuella på Spotify och Soundcloud.

– Vi spelar in med riktig studiomikrofon i en portabel studio. Sedan mixar vi låtarna i en professionell studio.

Men vad gör en bra låt?

– Det är en utmaning att skriva en bra text, rappa och sjunga. Mycket handlar om känslan. Enklaste sättet är att lägga en rap. Då pratar man i takt, som man kan snabba upp och fixa om i studion. Sedan ska man lägga upp rimmen på enklaste sätt.

Rob Milo och de andra artister, producenter och inspiratörer han jobbat med har besökt grundskolor i ett 70-tal kommuner. Nyligen var man i Halmstad, nu väntar Sundsvall.

Vill väcka kreativiteten

Man vill väcka lusten att skapa hos eleverna, menar Rob Milo.

– I Halmstad hade de problem med att ungdomarna satte eld på papperskorgarna. Vi fick dem att fokusera på något helt annat. De fick skriva musik och det lugnade ned sig, problemen försvann. Det kändes i hjärtat, säger Rob Milo.