Inte orolig. Seija Rauhala, 63, från Hässelby stran (längst till vänster) är inte orolig för egen del efter det som skett i Hässelby strand och Hässelby gård. Foto: Mikael Andersson

Hässelbyborna om det dödliga våldet

Flera grova våldsbrott har skett i Hässelby de senaste månaderna – trots att polisen vidtagit åtgärder efter ett brottsdrabbat 2021. Bland de Hässelbybor Mitt i pratar med går åsikterna om den upplevda otryggheten isär.

  • Publicerad 21:38, 6 sep 2022

Jag är rädd för att nästa skjutning kan ske när som helst

Mellan 28 april och 7 augusti har två mordförsök skett i Hässelby strand och ett mord i Hässelby gård. I samtliga fall har det rört sig om skjutvapenvåld.

De personer Mitt i pratar med på Hässelby torg anser att polisen och ordningsvakterna gör ett bra jobb, men att de är för få och att rättssystemet som är för slappt.

– Det finns ingen trygghet att prata om i centrum längre. Här finns personer som sysslar med öppen narkotikahantering som polisen tar fast och som borde sitta bakom lås och bom, men de är snabbt ute igen. Jag är rädd för att nästa skjutning kan ske när som helst, säger en man från Hässelby gård.

Hässelby-gäng i polisens fokus efter mordförsöken

Hässelby strand får övervakningskameror – i tre månader

Polisen misstänker lokala gäng bakom skjutningar i Hässelby-Vällingby

Nytt projekt mot gängkriminalitet i Hässelby-Vällingby

Inte orolig. Seija Rauhala, 63, från Hässelby strand är inte orolig för egen del efter det som skett i Hässelby strand och Hässelby gård. Foto: Mikael Andersson

Orolig. En kvinna i 60-årsåldern upplever att både Hässelby gård och Hässelby strand blivit otryggare och att gängen och den öppna droghandeln syns dagligen. Foto: Mikael Andersson

"För få föräldrar sysselsatta"

En kvinna i 40-årsåldern, också från Hässelby gård, säger att hon inte längre vågar låta sin 15-årige son gå ut och köpa mjölk i centrum på kvällarna.

Hennes väninna och granne, en kvinna i 60-årsåldern som flyttade till Sverige och Hässelby för 40 år sedan från ett östeuropeiskt land, anser att Hässelby gård under en längre tid blivit otryggare.

– Det är för få föräldrar sysselsatta.

Hon anser att gängen kan rekrytera utan större problem. Speciellt när fotbollsplaner nära centrum och en vettig fritidsgård saknas, säger hon.

Brommapojkarna var förr aktiva i området och lockade unga till fotbollen. I dag håller BP bara till borta vid Grimsta. Fritidsgården lockar inte som förr. Det är väldigt många med annan etnisk bakgrund än svensk som samlats på ett och samma ställe under en lång period, som inte kommer in i samhället, säger hon.

Tryggare. En lärare som arbetar på en skola i området anser att Hässelby totalt sett blivit tryggare på senare tid, trots de grova våldsbrotten som skett. Han tror att poliserna och ordningsvakterna kan ha bidragit till hans känsla. Foto: Mikael Andersson

Olika uppfattningar. Folk har olika uppfattningar om tryggheten i Hässelby gård och Hässelby strand efter det senaste årets grova våldsbrott. Bild från Hässelby torg. Foto: Mikael Andersson

Ska börja nattvandra

Alla håller dock inte med om den upplevda otryggheten. Seija Rauhala, 63, flyttade nyligen tillbaka till Hässelby strand efter att ha bott många år i Årsta.

– Det är mer segregerat, det är det uppenbara. Men att fler poliser är ute och patrullerar är positivt och gör mig trygg. Jag kommer själv börja nattvandra för att hjälpa till. Jag är absolut inte rädd efter det som skett.

En lärare på en skola i området tycker att Hässelby torg faktiskt blivit tryggare.

– Närvaron av ordningsvakter och polis tror jag delvis gör att jag känner att det blivit tryggare. Kanske upprustningen av torget påverkar också. Trots det som skett tycker jag generellt det är lugnare än tidigare, säger läraren som vill vara anonym.

Det har hänt i Hässelby under 2022

31 mars: Efter ett 2021 med flera grova våldsbrott i Hässelby-Vällingby som kopplas till misstänkt gängkriminalitet meddelar lokalpolisen att man går in i Trefas, ett samverkansprojekt där polis, socialtjänst och kriminalvård samarbetar mot gängkriminaliteten. Projektet pågår sedan tidigare i Järva och i delar av söderort. Syftet är att förhindra det dödliga våldet och förebygga våldsbrott i de kriminella nätverken.

28 april: Polisen får in uppgifter om att det skjutits mot en eller flera personer, i bostadsområdet mellan t-banestationen och Grimstaskogen i Hässelby strand. Flera personer blir vittnen till den misstänkta skottlossningen. Fyra personer anhålls, ingen skadad person hittas. En förundersökning om mordförsök inleds, enligt polisen.

13 maj: Med anledning av brotten och droghandeln i Hässelby strands centrum sätter polisen upp tillfälliga övervakningskameror utanför t-banestationen.

11 juni: Polisen får in flera samtal om misstänkt skottlossning vid t-banestationen i Hässelby strand. En skottskadad man hittas vid stationen och förs till sjukhus med ambulans med lindriga skador. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

7 augusti: En man i 30-årsåldern beskjuts i Hässelby gård sent på söndagskvällen. Den skottskadade mannen tar sig in på en restaurang i centrum för att få hjälp, men avlider senare av sina skador. Polisen griper och anhåller tre män, misstänkta för mord. De försätts på fri fot efter ett par dygn.

Visa merVisa mindre