Papperskorgarna vid Tempeludden i Riddersvik tycks ha glömts bort av staden i början av året.– Kommunen hade inte tömt sedan mellandagarna. Möss sprang bland soporna och skräp flög omkring. Förskolor i området har klagat och jag fick nog, säger Christina Rindsjö.

Tömde själva soporna

Hon och hennes grupp Håll Riddersvik rent ryckt ut och tömde korgarna själva förra helgen.

– Sex sopsäckar och en plastdunk tog vi hand om. Vi var både unga och vuxna som tog tag i det.

Är sopkorgarna ofta fulla?

– Inte som under januari. Jag vet inte om staden saknat resurser, men de måste ju göra sitt jobb framöver.

"Måste ta höjd för pandemin"

Håll Riddersvik rent har länge föreslagit fler papperskorgar.

– Folk träffas ju ute, jobbar hemma, går ut med hunden, tar med sig förpackningar och take away-lådor ut. Fler är ute i Riddersvik än före pandemin. Det är glädjande, men vi måste värna naturen och staden måste ta höjd för pandemin, säger Christina.

Det visade sig att tömningen hade fallit mellan stolarna.

– Vi har en ny entreprenör sedan i november. Och det kan ha varit ovanligt mycket folk ute i Riddersvik för att vara vinter, säger parkingenjören Ragnar Ählström och fortsätter:

– Nu har vi bestämt att entreprenören ska tömma två gånger i veckan och att vi ska hålla koll. Och vi sätter upp en ny sopkorg på parkeringen, säger han.

Nya papperskorgar inte alltid givet

Personalen har också varit ute och plockat på platsen. Nya papperskorgar är annars ingen given åtgärd, enligt Ragnar Ählström.

– De kostar 4 000-5 000 kronor styck och blir mängden avfall större än avtalat i kontraktet måste vi ersätta entreprenören. Många använder dessutom dem till sina hushållssopor.

Christina Rindsjö tycker det är bra att kommunen agerat.

– Jättebra att de sätter upp ny papperskorg och ökar tömmandet, säger hon.