Kungen delar ut stipendiet som 25-åriga Hiba Adem har chans att vinna. Foto: Most Photos/Privat

Hässelbybons app ger alla en mentor i fickan

Anonymitet och inspiration från spelvärlden. Men framförallt ger nya appen Dyamo eleverna tillgång till en mentor. Nu har Hässelbybon Hiba Adem chansen att belönas med det fina priset ”Kompassrosen”.

  • Publicerad 11:55, 29 apr 2021

Tillsammans med vännen Safae Berrahmoune lanserar Hässelbybon tjänsten Dyamo som för samman studerande på högstadiet och gymnasiet med personligt anpassade mentorer.

– Jag hade själv behövt en äldre mentor när jag gick i gymnasiet och grundskolan. Det hade kunnat motivera mig ännu mer och gett nya perspektiv på framtiden och vägen dit, säger Hiba Adem.

Testats på skolor

Efter att ha testat appen i flera pilotprojekt på skolor är grundarna nu redo för lansering. De har knutit till sig flera mentorer som är yrkesverksamma eller studerar på exempelvis högskolor, universitet och yrkeshögskolor.

– Det finns mycket som distraherar unga i dag, till exempel sociala medier. Därför ska mentorerna också finnas där ungdomar finns, och det är i telefonen, förklarar Hiba.

Kungen deltar vid diplom- och stipendieutdelningen på slottet i Stockholm. Här vid ceremonin 2019. Foto: Magnus Fröderberg

Har chans att vinna Kompassrosen

Stipendiet Kompassrosen delas ut av kungen.

Hiba Adem är efter gallring bland de nominerade bland de tio toppkandidater som har chansen att vinna.

Av de tio kandidaterna får tre till fem personer stipendiet på 50 000 kronor.

Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap som varje år utser tre till fem unga ledare under 26 år som är "extra modiga, handlingskraftiga och omtänksamma i sitt sätt att leda sig själva och andra."

Visa merVisa mindre

Eleverna ska våga

I pilotprojektet märkte de att många uppskattade att kunna vara anonyma gentemot mentorerna.

– Det finns många saker som en elev inte törs berätta eller fråga lärare i skolan om. Men anonymitet gör att du törs uttrycka dig mer. Det är en av anledningarna till att eleverna som använder appen är anonyma.

Mentorerna ska hjälpa eleverna att själva hitta motivation, och ge tips för att lösa skoluppgifter men också framtidsutsikter.

– Mentorn lär sig elevens behov och anpassar sina råd. På så sätt förstår eleven kunskapens relevans och ser kopplingen mellan skolan och en god framtid. I pilotprojektet berättade en elev som gick på sommarskola att han lyckades komma in på gymnasiet tack vare mentorn, berättar Hiba.

Inspiration från dataspel

I appen finns funktioner som hämtat inspiration från dataspelsvärlden. I ett spel får eleverna uppdrag av sina mentorer som de ska lösa. Uppdragen knyter an till studierna och efter varje löst uppdrag får eleven en nyckel. Fem insamlade nycklar ger vinst och då väntar en belöning.

– Det blir en överraskning, säger Hiba Adem.

25-åriga Hässelbybon Hiba Adem berättar att Dyamo ska motivera eleverna. "Igenkänningsfaktorn är viktig. Om du ser att någon som ser ut som du, eller som har samma bakgrund eller begränsningar kan lyckas så ger det hopp." Foto: Privat

Hon studerar nu till kemiingenjör på KTH men satsar stenhårt på Dyamo. Målet är att den ska bli ett heltidsjobb.

Den 3 maj meddelas om hon blir en av mottagarna av stipendiet Kompassrosen.

– Det var något fan av Dyamo som nominerade mig. Men Safae är lika delaktig i företaget som jag.