Det var en kväll i början av juli som några polispatruller jobbade särskilt mot narkotikabrott. Hässelbybon stoppades i sin bil och togs med till polisstationen misstänkt för drograttfylla.

Samtidigt som mannen satt på polisstationen gjorde polisen husrannsakan i mannens hem. På hans rum hittade polisen 110 gram kokain och i samma låg 16 500 kronor i kontanter.

Hässelbybon har erkänt att han förvarat narkotikan på sitt rum, men hävdar att han trodde att det var amfetamin och inte kokain.

Han hävdar också att han inte haft narkotikan för att sälja vidare utan bara att han fått i uppdrag att förvara knarket en tid. I förhör med polisen berättade han att han dragit på sig skulder till kriminella och att han tagit sig an uppdraget för att bli fri från skulderna.

"Det började på 30 000 kronor men man gillar att ta ränta här ute så skulden är numera kanske på 75 000 kronor", säger Hässelbybon i ett av polisförhören.

Dömd tidigare

Solna tingsrätt skriver i sin dom att mannens berättelser om skulder till kriminella inte är motbevisad och att man därför ska ta den delen i beaktning. Däremot pekar tingsrätten på att mannen tidigare är dömd för användande av kokain och att han därför åtminstone varit likgiltig till om det vita pulvret var kokain eller amfetamin.

I domen som kom i augusti pekar tingsrätten på att enbart mängden kokain varit så stor att han ska dömas för grovt narkotikabrott och till två års fängelse. Pengarna som polisen hittade kommer att förstöras.

I början av juli berättade Mitt i att antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt i Hässelby och Vällingby de senaste tio åren. År 2010 anmäldes 412 narkotikabrott. Förra året anmäldes 784 fall varav 424 handlade om innehav.

Den kraftiga ökningen förklarar Vällingbypolisen delvis med ett krafttag mot narkotikahandeln, men även att det finns mer droger på gatorna.

– Vi ser en ökad aktivitet och mer narkotika ute idag, det gör vi, säger kommunpolis i Hässelby-Vällingby, Jonas Jeffsell.

https://www.mitti.se/nyheter/okning-av-narkotikabrott-i-vasterort/repufB!PU6JQNsRMDCoJJ36IJij7g/