Tack vare att sprängladdningen satt löst klarade sig föraren utan skador. Hade bomben suttit riktigt på hade föraren nåtts av detonationen visar polisens provsprängning. Till vänster kamerabild när den dömde handlar utrustning som kan ingå i bomber. Foto: Polisen. Ur Förundersökningen

Hässelbybo får 14 års fängelse för bombtillverkning

Ett sms fick bomben i den körande bilen att detonera. En Hässelbybo i 20-årsåldern som vid tillfället arbetade på en skola i västerort har nu dömts till 14 års fängelse.

  • Publicerad 12:24, 20 apr 2021

Mannen i bilen, som enligt Göteborgspostens polisuppgifter är gängledare, körde ner för gatan när någon skickade ett sms till bomben så att den exploderade.

Han klarade sig oskadd, enligt tingsrätten tack vare att bomben som placerats under bilen inte satt fast tillräckligt bra.

Hittade Hässelbybons dna

Bombattentatet i Göteborg inträffade i mars 2019, och i maj förra året grep polisen den misstänkte Hässelbybon. För några veckor sedan kom domen. Hässelbybon får 14 års fängelse för inblandning i bombdådet i Göteborg, men även för ett annat bombrelaterat brott i Åkersberga förra året.

När mannen greps i Södertälje hittade polisen utrustning som kan användas för att tillverka bomber. Och i en ryggsäck på en vind i Åkersberga två dagar senare hittade polisen över fem kilo sprängmedel liksom mannens dna på samma typ av fjärrströmbrytare som användes för bomben i Göteborg.

Att polisen hittat mannens dna på delar av bombutrustningen i Göteborg håller tingsrätten som det starkaste beviset för att mannen är skyldig i varje fall för medhjälp till försök till mord.

Var anställd på skola

I flera dagar kring bombdådet i Göteborg fick varken hans flickvän eller rektorn på skolan där han jobbade tag på mannen. Enligt egen uppgift på grund av den tandinflammation han hade.

I förhör berättar rektorn att den anställde gjorde ett bra jobb, men att han ibland bara kunde försvinna. Den dömde jobbade på skolan höstterminen 2018 och vårterminen 2019. Därefter gick hans tidsbegränsade kontrakt ut.

– Det var något som inte stämde så jag valde att avsluta hans tjänst, säger rektorn i polisförhör.

Mannens förklaring

Den dömde nekar till brott. Han säger bland annat att han varken vet hur hans dna hamnat på bombdelarna i Göteborg eller vid ryggsäcken i Åkersberga men menar att dessa kan ha kommit dit efter att han hjälpt en bekant med teknikjobb.

Mannen och hans advokat David Massi kommer att överklaga:

"Den bevisning som åklagaren har presenterat kan inte utesluta alternativa gärningsmän, än mindre styrka att min klient skulle vara gärningsmannen." skriver David Massi till Mitt i.

Tack vare att sprängladdningen satt löst klarade sig föraren utan skador. Hade bomben suttit riktigt på hade föraren nåtts av detonationen visar polisens provsprängning. Foto: Polisen. Ur förundersökningen.

Så kollas skolanställda upp

Hässelbybon har de senaste åren, vad Mitt i kan se, inte blivit dömd eller åtalad för någon brottslighet. Men 2009 och 2010 under sin tonårstid blev mannen dömd för bland annat rån.

Enligt utbildningsförvaltningen fick den dömde mannen lämna in ett utdrag ur belastningsregistret när han anställdes på skolan hösten 2018.

"Utdraget visar om en person blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste 10 åren. Utdragen begränsas till uppgifter om sexualbrott och barnpornografibrott samt mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån. Ett utdrag får vara upp till ett år gammalt." skriver Annebritt Ullén, kommunikatör på utbildningsförvaltningen till Mitt i.

Visa merVisa mindre

Hässelbybon fångad på bild när han på Biltema i Södertälje köper ett batteri som kan ingå i bombtillverkning. Foto: Polisen

Tingsrättens domar

Bilbomben i Göteborg i mars 2019.

- Medhjälp till mordförsök.

- Medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

- Grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Utrustningen vid ryggsäcken i Åkersberga i maj 2020.

- Medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor

- Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Utrustningen vid gripandet i Södertälje i maj 2020.

Ingen särskild dom för detta fall. Tingsrätten menar att fjärrströmbrytaren de hittat kan ha varit avsedd att användas tillsammans med utrustningen och sprängmedlet i Åkersberga.

Visa merVisa mindre