Mannen i bilen, som enligt Göteborgspostens polisuppgifter är gängledare, körde ner för gatan när någon skickade ett sms till bomben så att den exploderade.

Han klarade sig oskadd, enligt tingsrätten tack vare att bomben som placerats under bilen inte satt fast tillräckligt bra.

Hittade Hässelbybons dna

Bombattentatet i Göteborg inträffade i mars 2019, och i maj förra året grep polisen den misstänkte Hässelbybon. För några veckor sedan kom domen. Hässelbybon får 14 års fängelse för inblandning i bombdådet i Göteborg, men även för ett annat bombrelaterat brott i Åkersberga förra året.

När mannen greps i Södertälje hittade polisen utrustning som kan användas för att tillverka bomber. Och i en ryggsäck på en vind i Åkersberga två dagar senare hittade polisen över fem kilo sprängmedel liksom mannens dna på samma typ av fjärrströmbrytare som användes för bomben i Göteborg.

Att polisen hittat mannens dna på delar av bombutrustningen i Göteborg håller tingsrätten som det starkaste beviset för att mannen är skyldig i varje fall för medhjälp till försök till mord.

Var anställd på skola

I flera dagar kring bombdådet i Göteborg fick varken hans flickvän eller rektorn på skolan där han jobbade tag på mannen. Enligt egen uppgift på grund av den tandinflammation han hade.

I förhör berättar rektorn att den anställde gjorde ett bra jobb, men att han ibland bara kunde försvinna. Den dömde jobbade på skolan höstterminen 2018 och vårterminen 2019. Därefter gick hans tidsbegränsade kontrakt ut.

– Det var något som inte stämde så jag valde att avsluta hans tjänst, säger rektorn i polisförhör.

Mannens förklaring

Den dömde nekar till brott. Han säger bland annat att han varken vet hur hans dna hamnat på bombdelarna i Göteborg eller vid ryggsäcken i Åkersberga men menar att dessa kan ha kommit dit efter att han hjälpt en bekant med teknikjobb.

Mannen och hans advokat David Massi kommer att överklaga:

"Den bevisning som åklagaren har presenterat kan inte utesluta alternativa gärningsmän, än mindre styrka att min klient skulle vara gärningsmannen." skriver David Massi till Mitt i.