Hässelbybo döms för Rinkebyskott – satte en kula i vardera benet

I maj i år sköts en ung man i bägge benen intill Kvarnbyskolan i Rinkeby. Nu har en 23-årig man från Hässelby, med misstänkta kopplingar till det kriminella gänget Shottaz, dömts till fängelse i sex år och fyra månader för dådet.

  • Publicerad 11:32, 6 nov 2019

Kvällen den 26 maj befann sig en man i 20-årsåldern i Rinkeby. Enligt egen utsago var han där för att besöka moskén, men under utredningens gång har det framkommit att han också sålde hasch.

I Rinkeby träffade han på tre män som tog honom avsides. Plötsligt drog en av dem upp en pistol och sköt honom med ett skott i vardera benet, varpå de tre männen sprang därifrån.

”Sålde i samma område”

En månad senare greps 23-åringen, misstänkt för vapenbrott, men han kom också att misstänkas för skjutningen i Rinkeby. Vid en fotokonfrontation pekades han ut av målsägaren, och det finns även teknisk bevisning som, enligt domstolen, knyter honom till brottsplatsen.

23-åringen nekar till brott och har tigit sig igenom polisförhören. Enligt polisen har mannen kopplingar till ett kriminell gäng i Rinkeby, kallat Shottaz, som i flera år legat i blodig konflikt med ett annat gäng i området.

– Men jag påstår inte att det här dådet är en del av en eventuell gängkonflikt i västra förorterna. Enligt vad målsägaren sagt i förhör har det snarare handlat om att han sålt droger på fel plats, i någon annans område. Något motiv utöver det har inte jag kunna styrka, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Tidigare råndömd

Åklagaren ansåg att mannen skulle dömas för försök till mord, men Solna tingsrätt nöjer sig med att döma honom för synnerligen grov misshandel, grovt vapenbrott och ett antal andra brott. Straffet bestämdes till fängelse i sex år och fyra månader.

– Om man skjuter en person i bägge benen och träffar bara två centimeter från kroppspulsåderns bägge förgreningar måste man, menar jag, inse att den här personer riskerar att avlida. Men domstolen såg annorlunda på den saken, säger Carl Mellberg, som ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

23-åringen har tidigare avtjänat ett treårig fängelsestraff för bland annat rån, misshandel och våldsamt motstånd, och var villkorligt frigiven när de nya brotten begicks.

– Min klient förnekar brott och överväger att överklaga domen, säger mannens offentlige försvarare, advokat Kjell Eriksson.