Polishuset i Vällingby centrum, som är ett av de mest brottsutsatta områdena i stadsdelen. Foto: Sofi Tagesson

Hässelby-Vällingby kvar på polisens lista över utsatta områden

Hässelby-Vällingby är fortsatt kvar på polisens lista över utsatta områden, där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Situationen innebär, enligt polisen, att de boende ”upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen”.

  • Publicerad 13:52, 3 jun 2019

Under en presskonferens i Polishuset i Stockholm meddelade polisen sin nya lista över särskilt utsatta områden i Sverige. För Stockholms del meddelades två nyheter.

Området Storvreten i Tumba klassas numera som ett utsatt område. Smedby i Upplands Väsby har tagits bort och ses inte längre alls som ett utsatt område.

Fler personrån

Hässelby-Vällingby bedöms fortfarande vara ett utsatt område. Det innebär, enligt definitionen, ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”.

Det handlar dock inte att de kriminella har en utstuderad vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället, utan inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området.

”Allvarligt läge”

Läget är, enligt polisen, allvarligt. I fjol noterades exempelvis en kraftig ökning av personrånen i Hässelby-Vällingby. 79 personrån anmäldes, vilket var en uppgång med 46 procent jämfört med året innan. Även narkotikabrotten ökade. Däremot minskade exempelvis inbrotten.

Det är tredje året som polisen meddelar en lägesbild över de utsatta områdena i Sverige.

– Den generella och nationella trenden uppfattar vi  positiva tendenser. Relationen mellan medborgare och polisen har stärkts. Vi ser en lugnare miljö och vi ser färre angrepp mot polisen och annan blåljuspersonal. Vi ser också en större benägenheten hos medborgare att hjälpa polisen i brottsutredningar, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Övervakning en viktig satsning

Användandet av kroppskameror och kameraövervakning pekas också ut som en viktig satsning för Stockholmspolisen. Polisen har bland annat begärt att få sätta upp egna kameror i Vällingby centrum och Hässelby gård, två av de mest brottsutsatta platserna i stadsdelen.

Två andra områden i västra Stockholm pekas ut som särskilt utsatta. Det är Husby och Rinkeby/Tensta, områden som kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen och där det bedöms vara ”svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag”.

 Vårt mål är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden

 Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby

Men det finns ljusglimtar i mörkret.

–  Vårt mål är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden. Vi jobbar stenhårt för det och ser också i flera delar en positiv utveckling, inte minst det faktum att det grova våldet minskar, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i ett pressmeddelande.

Han säger att de kommer fortsätta samverkan med stadsdelen och andra aktörer i området.

–  Fokus är ökad trygghet för alla som bor och verkar här,

Här är polisens lista över områden i Stockholm: 

Utsatta områden:

Skogås, Huddinge

Vårby, Huddinge

Älvsjö/Solberga, Stockholm

Brandbergen, Haninge

Bredäng, Stockholm

Edsberg, Sollentuna

Finnsta, Upplands Bro

Hagsätra/Rågsved, Stockholm

Hässelby/Vällingby, Stockholm

Sångvägen, Järfälla

Termovägen, Järfälla

Vårberg, Stockholm

Östberga, Stockholm

Jordbro, Haninge

Storvreten, Tumba

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna

Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Särskilt utsatta områden:

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Inte längre bedömda som utsatta områden:

Smedby, Upplands Väsby

Källa: Polisen