Polisen har redan ögonen på Hässelby strand, och de menar att narkotikahanteringen ökat här under året.

– Vi vet att det sker försäljning både på torget, i lekparken i närheten och i grönområden runtomkring, liksom utanför Internationella engelska skolan och Maltesholmsskolan, säger kommunpolisen Jonas Jeffsell.

Vill se ordningsvakter

Boende i området berättar att flera ställen i området används för att gömma narkotika för polisen. Bland annat vid parkleken Stråket och i en gång direkt bakom kyrkan.

– Det vore inte alls bra om små barn hittar droger och tror att det är godis, säger en Hässelby strandsbo som representerar en av bostadsrättsföreningarna i området, men vill vara anonym.

Flera bostadsrättsföreningar i området har varit i kontakt med stadsdelsförvaltningen för att påtala behovet av ordningsvakter i området. Av rädsla för repressalier från drogförsäljarna vill de Mitt i talar med inte ha med sina namn i tidningen.

– Till följd av handeln finns en allmän otrygghet. Men det är också nedskräpning, skadegörelse och andra ordningsstörningar. Ordningsvakter kan ju inte ingripa mot droghandeln, men de fungerar ändå som ögon och öron för polisen och de som säljer kommer inte stå kvar om ordningsvakterna kommer, menar representanten.

Hen får medhåll av kommunpolisen Jonas Jeffsell.

– Vi ser generellt väldigt positivt på ordningsvakter. Och detta skulle nog göra gott även i Hässelby strand.

Ansöka om vakter

Enligt stadsdelsförvaltningen har man börjat förbereda en ansökan om ordningsvakter i Hässelby strand. Förhoppningen är att skicka in den innan årskiftet.

– Vi vet inte när den skickas in. Det krävs en grundlig dokumentation och vi uppmanar boende att anmäla händelser och ordningsstörningar till polisen, säger Per Onning, trygghetssamordnare på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Kyrkan har låset på

Sedan cirka 1,5 år tillbaka har kyrkan vid torget dörrarna låsta när det inte sker öppna aktiviteter till exempel gudstjänster.

– Men jag vill betona att kyrkan är öppen för den som ringer på. Vi kommer och öppnar. Men vi kan inte ha dörrarna olåsta 8-17 utan behöver ha uppsikt över vad som händer i våra rum. Detta har vi gjort på inrådan av polisen. Vi anpassar oss efter den verklighet vi lever i och enligt polisen förekommer droghandel, säger kyrkoherden David Kindbom.

Han påpekar dock att kyrkan inte har någon vetskap om att droghantering skett inne i själva kyrkan.