Vill öka tryggheten. Karin Sarve, kommunpolis i Hässelby-Vällingby, menar att Hässelby strand är ett prioriterat område att kameraövervaka just nu. Foto: Mikael Andersson och Polisen

Hässelby strand får övervakningskameror – i tre månader

Den öppna droghandeln i Hässelby strand har ökat sedan 2020. Nu sätter polisen upp tillfälliga övervakningskameror utanför tunnelbanan för att försöka minska narkotikaförsäljningen och öka tryggheten.

  • Publicerad 14:51, 13 maj 2022

Det finns en problematik i området.

Vill öka tryggheten. Karin Sarve, kommunpolis i Hässelby-Vällingby, menar att Hässelby strand är ett prioriterat område att kameraövervaka just nu. Foto: Polisen

Under 2020 satte polisen upp tillfälliga övervakningskameror vid Hässelby torg och Vällingby torg. Kameror som fått förlängda tillstånd och sitter kvar, och som anses ha fått effekt på platserna. Den öppna narkotikaförsäljningen och skadegörelsen har minskat kraftigt.

Nu har polisen även satt upp tillfälliga kameror vid Hässelby strands t-bana, något P4 Stockholm var först att berätta om.

– Kamerorna blir trygghetsskapande för barnen på väg till skolan, medborgarna på väg till jobbet och för näringsidkarna, säger kommunpolis Karin Sarve till Mitt i.

Gäller i 90 dagar

Dåvarande kommunpolisen i Hässelby-Vällingby, Samuel Sjöö, sade 2020 att droghandeln redan då hade börjat flytta till Hässelby strand, där drogförsäljarna slapp kameror. När nu även kameror satts upp i Hässelby strand så är det alltså först och främst i 90 dagar tillståndet gäller. Därefter kan det förlängas.

Stadsdelsförvaltningen började i höstas förbereda en ansökan om ordningsvakter i Hässelby strand. Men arbetet släpar efter och förvaltningen har fortfarande inte skickat in någon ansökan.

Hässelby strand kan få ordningsvakter

Övervakningskameror har satts upp utanför Hässelby strands tunnelbana. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Kameror nytt grepp mot öppna droghandeln

Boende trötta på gängen

Mitt i berättade hösten 2021 om att bostadsrättsföreningar i Hässelby strand tröttnat på den växande narkotikahandeln och gängen i området. Man har vädjat till stadsdelsförvaltningen om ordningsvakter. Kommunpolis Jonas Jeffsell sade då att narkotikaförsäljningen sker på flera olika platser i området, bland annat utanför skolor.

– Brottsligheten brukar flytta på sig över tid beroende på våra åtgärder, och nu prioriterar vi kameraövervakningen i Hässelby strand. I den bästa av världar flyttar vi inte bara på brottsligheten genom våra olika åtgärder, utan minskar den, Karin Sarve.

Särskilt utsatta områden prioriterade

Stockholmspolisen har 165 permanenta fasta övervakningskameror över länet och hittills har främst särskilt utsatta områden som Järva, Botkyrka och city prioriterats. Kamerorna är dyra, bara hårdvaran kostan 50 000 kronor.

Resterande kameror i Storstockholm, 30 stycken i dag, är uppsatta på 90 dagars tillfälliga tillstånd med möjlighet till förlängningar. Antalet tillfälliga övervakningskameror förändras dock ständigt.

Källa: Kamerabevakning och analys vid regionala utredningsenheten, Stockholmspolisen

Visa merVisa mindre