Attraktion. Christer Fredrikssons elefant i Hässelby är numera känd utanför Hässelbys gränser. Foto: Mikael Andersson/Mitt i och Privat

Hässelby-elefanten har blivit utflyktsmål

Hans fyra meter höga elefant hemma i trädgården i Hässelby villastad har varit en snackis i kvarteren i många år – nu har Christer Fredrikssons skulptur även blivit ett utflyktsmål.

  • Publicerad 19:29, 13 jan 2021

Cyklister "prickar av" elefanten

Elefanten är fyra meter hög, väger 300 kilo, består av glasfiber och går att ta isär i sex delar, vilket Mitt i berättat tidigare.

Och nu är det inte längre bara grannar och förskoleklasser som stannar till utanför Christer Fredrikssons tomt på Mandelblomsvägen.

Poppis bland cyklister

Elefanten har blivit ett mål för många, framförallt på cykel.

– Det märks sedan en tid tillbaka. Cyklister stannar varje vecka och "prickar av" den. Grannar har tagit bilder på folk som stannar till, säger Christer och skrattar.

Poppis. Christer Fredrikssons elefant i Hässelby villastad har blivit en sevärdhet. Foto: Privat

Framförallt på kvällarna stannar cyklisterna till

Hur hamnade då elefanten här?

Jo, 2012 lät akvarie- och zoobutiksägaren Christer ta in en annan skulptur av en elefant i naturlig storkek på tomten. Den fick Christer bevara åt den egentliga ägaren fram till 2016.

Blev för fäst

Separationen blev tuff. Christer blev fäst vid skulpturen och hittade en alldeles egen året efter.

Snablar vilken trädgårdstomte!

Och nu finns den alltså i en app över saker i Stockholm som cyklister, löpare, skidåkare, skejtare eller bara promenerande folk uppmanas ta sig till.

– Jag vet inte vilken app det är. Men framförallt på kvällarna stannar cyklisterna till, säger Christer.

Lite efterforskning från Mitt i:s sida visar att det är det plats- och GPS-baserade utomhusspelet Turf som gör att så många stannar till vid Christers hus. Spelet kräver att du tar dig till specifika platser och "tar" så många zoner eller kontroller som möjligt för att få poäng – och spelmakarna har gjort Christers elefant till en zon.

Och det kanske inte är så konstigt att det just är kvällstid som elefanten besöks.

I snöskrud. Christers elefant fotograferad bakifrån från Christers hus. Foto: Privat

Elefanten lyser i rött, ibland i gult, ibland i grönt

Då är elefanten upplyst i olika färger genom en specialbelysning.

– Elefanten har lyst i rött nu under julen. Men ibland är den gul, ibland grön. På sommaren har jag vit belysning.

Trodde du på en turistattraktion?

– Lite trodde jag det. Man ser ju den från flera håll.

Christer skrattar.

– Jag lägger alltid bud på giraffskulpturer. Och på andra elefanter. Jag hoppas på en ytterligare elefant intill.

Den första elefanten flyttades till Ljusterö torg i Stockholms skärgård 2016. Där målades den och blev del av en grafittiutställning.

Inte billiga

Enligt Christer Fredriksson finns ytterligare en eller två liknande skulpturer i landet. De kan dyka upp på auktionssajter eller i grupper för udda föremål på sociala medier.

Men man får inte vara snål. En skulptur kostar från 25 000 till över 100 000 kronor.

Andra sevärdheter cyklister kan se i nordvästra Stockholm

Graffitimålningen Fascinate i Bromsten

Passa på! Fascinate i Bromstens industriområde är, ännu, Sveriges äldsta bevarade större graffitimålning. Trots att Tarik Salehs målning från 1989 har högsta skyddsklas beslutade stadens exploateringsnämnd att industriväggen skulle rivas på grund av rasrisken.

Stadens skönhetsråd, kulturförvaltningen och länsstyrelsen hör bland dem som vill stoppa rivningen.

Tomten i Hässelby

En sex meter hög jultomte – av ägarna kallad Papá Noël (franska namnet för jultomte) – har i jul blåsts upp och satts fast med fyra linor i gräset på en villatomt i Hässelby. Jultomten hittade familjen på nätet, har Issam Sabri i familjen sagt till Expressen. Enligt familjen ska Papá Noël stå kvar till trettondagen. Till nästa jul hoppas familjen att hitta en sex meter hög snögubbe att blåsa upp intill.

Fridag, Kälvesta

Fred Åbergs man i brons som intar sin solstol i Kälvesta är välkänd och populär och du hittar den på Sörgårdsvägen, intill Trädgårdsmästarvägen i Kälvesta.

Lindarnas anatomi, Kista

Konstnären Christine Ödlund intresserar sig för ekologisk kemi och hur växter kommunicerar med varandra vilket framgår i Lindarnas anatomi i Kista Gårds park på Kista gårdsväg.

"Svanar", Sundbyberg

De stora vita svanarna i plast som placerats ut av Sundbybergs kommun i Lötsjön är både älskade och hatade. Dekorationsbelysningen väcker känslor och oppositionspolitikerna i Sundbyberg har anmält kommunen till Slöseriombudsmannen.

Porten, Solna

Porten, även kallad Guldporten, står i slutet av John Enbergs väg i Solnas södra ände. Här finns en svårslagen utsikt över Ulvsundasjöns vatten med Kungsholmen och delar av Bromma på andra sidan. Konstnär är Björn Erling Evensen.

Skapande fantasi, Blackeberg

I Ljunglöfska parken vid Ljunglöfska slottet i Blackeberg finns nio skulpturer av Olof Thorwald Ohlsson, anordnade på pelare i ring runt en fontän av porfyrskålar, som alla restes 1995. Bland annat skulpturen Skapande fantasi.

Spegling, Hässelby strand

Spegling är en drygt meterhög skulptur i rostfritt stål på en sockel av granit nära Strandliden i Hässelby. Konstverket kom på plats nedanför parken Stråket 1971. Konstnär är Åke Thornblad.

Visa merVisa mindre