Abdukadir Ali på den sociala insatsgruppen gav Hassan stöd att lämna det kriminella livet. I dag arbetstränar han på en hantverkarfirma. Foto: Sofia Ekström

Hassan bröt med kriminaliteten

På drygt tre år har kommunen ihop med polisen lyckats få 80 unga livsstilskriminella i Tensta och Rinkeby att bryta med sitt tidigare liv. Hassan har spenderat fem år av sitt liv i fängelse – nu har han fått hjälp från den sociala insatsgruppen.

  • Publicerad 12:55, 12 apr 2016

Hassan är 28 år och är uppvuxen i Järva. Fem år av sitt liv har han tillbringat på olika fängelseanstalter. Men för ungefär tre år sedan beslutade han sig för att ta sig ur det kriminella livet – och det gick tack vare stadsdelsförvaltningens sociala insatsgrupp som leds av Abdukadir Ali.

Det är en av de första varma vårdagarna. Hassan sitter iklädd keps och dunjacka i den knallröda soffan inne på Alis kontor i den sociala insatsgruppens lokal. Han berättar om en uppväxt i en ganska vanlig familj.

– Kriminaliteten fanns alltid där. Jag hade svårt att sitta still på lektionerna i skolan. På rasterna var det alltid något bus på gång. Vi slog någon eller gick till butiken och snattade glass, säger Hassan, som egentligen heter något annat.

Som liten ville han bli bäst på något. Och det blev bus, som han kallar det.

­– Det började med att man snodde något för att det var roligt och gav en kick. Sedan gled det över i tyngre saker. Jag insåg att de sakerna jag ville ha behövde jag ta.

Redan från tidig ålder var hans föräldrar oroliga för honom och socialförvaltningen var inkopplad. Flera av hans vänner lugnade ned sig efter högstadiet. För Hassan gick det i en motsatt riktning.

– Jag var bra på att hålla en fasad mot min familj. De förstod inte busets nivå. De trodde att jag var i skolan men jag var nästan aldrig där. I stället begick jag brott. I 16-årsåldern kunde jag gå in och råna butiker med falska pistoler.

Han umgicks med likasinnade kompisar men det rörde sig inte om organiserade gäng. För Hassans del handlade det mycket om bilstölder, inbrott och butiksrån.

– Jag testade droger men det var inte riktigt mig grej. Jag gillade brott, kriminalitet och att jaga pengar.

Han åkte fast flera gånger och satt upprepade gånger i fängelse. Men livet fortsatte på samma bana. Vid några tillfällen har han försökt att leva på socialbidrag och söka jobb, men sögs av olika skäl tillbaka till kriminaliteten.

I 25-årsåldern ville han åter försöka byta liv och blev antagen till sociala insatsgruppen.

– Jag hade fått nog av att varje dag tänka på hur jag skulle hitta pengar på något olagligt sätt.

Den sociala insatsgruppen blev den vändpunkt som Hassan behövde. Här fanns ett engagemang och en vilja att hjälpa som han inte upplevt från myndigheter tidigare.

Projektsamordnaren Abdukadir Ali kan ringa honom vid nästan alla tider på dygnet och ser till att han verkligen går på alla möten. Han ger Hassan beröm för att ha klarat hela programmet galant.

Som tidigare kriminell är det ofta svårt att få en arbetsgivare att vilja satsa på en. Det här problemet vill sociala insatsgruppen komma runt genom att garantera att personen är motiverad. Polisen kontrollerar också om de inskrivna återfaller i brott.

– Vi står som garant för killen. Ring till mig om det blir problem, brukar jag säga, berättar Abdukadir Ali.

Många som börjar i sociala insatsgruppen har levt i ett utanförskap och saknat id-kort, bankkonto och adress. Det gällde även Hassan som nu har en bostad i Järva och arbetstränar på en hantverksfirma. Han saknar inte något med det kriminella livet och ser ljust på framtiden.

– Jag vill skaffa familj och jobba med att hjälpa ungdomar på fritiden. Ingen förtjänar att gå igenom det jag gått igenom. Det går att bryta mönster.

Den sociala insatsgruppen för unga vuxna har nått väldigt goda resultat, anser Awad Hersi (MP), stadsdelsnämndens ordförande.

– Det viktigaste är att de har lyckats vinna ett förtroende hos människor i den här gruppen. Jag har förstått att arbetet handlar om många kramar och många ramar, säger han.

Spånga-Tensta har en social insatsgrupp som riktar sig till personer under 18 år. Awad Hersi medger att fler ungdomar som riskerar att hamna snett i samhället behöver fångas upp.

– Det är andra lagar som styr arbetet för minderåriga individer. Vi har satt upp ett mål om att öka antalet inskrivna i den gruppen.

Knarkbrott är prio ett

Att minska narkotikabrotten prioriterar polisen i Järva högst just nu. Många gånger lockas barn i 11-årsåldern in i kriminalitet genom att göra ärenden åt äldre kriminella.

Till skillnad mot till exempel Botkyrka och Södertälje begås brotten i Järva av löst sammansatta grupper och konstellationer.

– Vi har gott om konstellationer utifrån geografisk eller etnisk tillhörighet. De specialiserar sig på till exempel inbrott eller narkotikabrott, säger Jörgen Ohlsson, kanslichef på Järva lokalpolisområde.

Han ser narkotikabrottsligheten som det största problemet för tillfället.

– Det skapar otrygghet kring våra centrum. Vi jobbar mot det genom att bland annat vara mer synliga. Det leder i sin tur att de vill skydda sin knarkhandel och vi kan råka ut för stenkastning och annat, säger Jörgen Ohlsson.

Frida Nordlöf är kommunpolis i Järva och har jobbat med insatser mot ungdomar. Hon ser en kriminalitet som bottnar i trångboddhet och fattigdom.

– Eftersom folk bor så trångt flyttas aktiviteter till trapphus och gator. Många ungdomar får inte sitt studiebidrag eftersom familjen behöver det för att överleva. Då kan ett barn i 11-årsåldern lockas av att tjäna enkla pengar.

Ett sådant barn kan mot små summor förmås att gå med ett paket från ett ställe till ett annat. När barnet väl börjat utföra sådana uppdrag kan det var svårt att sluta.

Fakta

Ett fåtal återfaller i brott

Projektet sociala insatsgruppen för 20- till 29-åringar startade 2013 med målet att minska kriminaliteten och ska permanentas. Där samarbetar stadsdelsförvaltningen med polisen, Jobbtorget i Kista och andra instanser. Till det mest grundläggande hör att hitta jobb eller annan sysselsättning för de inskrivna.

80 personer, varav två kvinnor, har gått igenom programmet och blivit utskrivna. Det är ovanligt att de som gått programmet återfaller i brott.

I dag finns 49 inskrivna och en lång kö på personer som vill börja.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre