En en bedragare pumpar ut falska p-böter i bilägare i Hägersten-Liljeholmen. Foto: Arkivfoto

Härvan växer: Över 400 falska p-böter

Skärholmspolisen varnar nu för falska fakturor från Svenska Parkeringsinkasso AB, ett företag med adress i Hägersten. Över 400 polis­anmälningar har kommit in på en knapp vecka.

  • Publicerad 10:00, 6 okt 2016

Mängder av bilägare i framför allt Hägersten-Liljeholmen har fått bluffakturor för felparkeringar i brevlådan under de senaste dagarna­. Polisanmälningarna har vällt in.

– Vi har fått in över 400 anmälningar. Fler är på gång och det kan växa ännu mer, säger Patrik Romhed, brottsanalytiker vid Skärholmspolisen.

Företaget som ligger bakom de falska fakturorna­ är Svenska Parkerings­inkasso AB. Sedan den 30 september finns företaget med på sajten forenadebolag.se/varningslistan som förmedlar information över varningslistade företag och deras metoder. Där framgår bland annat att företaget har låg kreditvärdighet.

Nära 100 anonyma personer berättar på sajten om bluffakturor de fått om felparkeringar på platser där de inte parkerat och för bilar som de i vissa fall inte­ ens ägde längre. Flera har fått inkassokrav. När de drabbade har försökt mejla företaget har mejlen studsat tillbaka.

Trenden i hela Sverige är att bedrägeribrotten ökar. Det beror bland annat på att penninghanteringen blivit säkrare, vilket har gjort det svårare att råna. Dessutom ger bedrägerier lägre straff än rån.

Polisen uppmanar människor att inte vara blåögda utan att kontrollera företag som fakturerar dem vid minsta misstanke. På sin Facebooksida rekommenderar polisen också­ allmänheten att gå in på sajten­ forenadebolag.se/varningslistan. Finns ett företag med där är det en klar varningssignal. När det gäller Svenska Parkeringsinkasso AB har polisen gott hopp om att företaget ska åka fast.

– Vi har mycket information om företaget och det finns stor möjlighet att klara upp brotten, säger Mikael Sundberg, kommunpolis.