Bällsta Trädgård Musteri står det på en vippskylt utanför villauppfarten. I ett par år odlade han grönsaker för avsalu på tomten.

I år satsar han mindre på den arbetsintensiva odlingen och mer på att göra must.

Det började i mindre omfattning förra sommaren.

I år har han skaffat mer utrustning och kan växa. På en bänk i det ombyggda garaget tronar fyra skinande blanka ståltankar: tre på 65 liter och en på 110, där musten pastöriseras i 80 graders värme. I ett hörn kross och press. På hyllor står bag in box-förpackningarna som den färdiga musten hälls upp i.

Ovanpå sitter solceller som driver maskinerna om de körs dagtid.

Får idéer

Erik Torstensson har tidigare jobbat med försäljning och affärsutveckling. Driver vid sidan av musteri och trädgård en städfirma och jobbar dessutom med just solceller.

Han medger att han är en sådan som får mycket idéer.

– Men mat och dryck har alltid legat mig varmt om hjärtat.

2019 gick han en folkhögkolekurs i ekologisk småskalig odling.

– Det blev fröet till grönsaksodlingen. Jag gick runt och såg alla dignande äppelträd och att folk åker till tippen i stället för att ta vara på frukten. Någon timme senare står de på Ica och köper äppeljuice, inte ens must. Det där går inte, kände jag.

På verandan har han dukat upp för mustprovning. Tre sorter. En lagrad från året innan och två färska, en från Täby, en från Vallentuna.

– Jag döper dem utifrån var jag får dem. Den här från Täby heter Ella Park. Den andra är från övre Bällsta och heter Upper West.

Vi får börja med Ella Park. Denna gång gjord på sorten transparente blanche, ett syrligt sommaräpple.

Syran känns. Frisk och fin smak.

Nästa är den från Bällsta och har mindre syra. Vi konstaterar att den inte har samma stuns och är lite jolmigare.

– Sorten är okänd av ägaren, det sägs vara ett träd som planterades under kriget, säger Erik.

Ton av aprikos

Så är det dags för den sista, den från förra året.

Den klart godaste, med en ton av aprikos. Sorten är tyvärr okänd.

– Jag är inne på att testa lagring i ett, tre och fem år. Jag har ett ekfat, vi får se var vi hamnar.

Den som vill ha sina äpplen rustade hör först av sig till Erik Torstensson och kommer överens om när en tid när man kan lämna in dem.

Äpplena tvättas, krossas, pressas och hälls över i tankarna för pastörisering. Musten tappas upp och fylls i bag in box.

Sedan hämtar man upp sin must och betalar.

– Många tror att äpplena måste vara perfekta för att kunna mustas. Det stämmer inte. De kan ha legat på backen, ha fått skorv eller blivit lite stött. Däremot ska man inte musta frukt som är moniliaangripen (fruktmögelangrepp, reds anm.) eller övermogen.