Högtryck. Under sommaren har trycket på körskolorna ökat märkbart. Foto: Johanna Berglund

Hårt tryck på trafikskolorna i sommar

Pandemin har påverkat många branscher. Flera trafikskolor i Solna och Sumpan vittnar om ökad efterfrågan på att ta körkort. Samtidigt har Trafikverket varit tvungna att begränsa sin verksamhet på grund av restriktionerna.

  • Publicerad 14:43, 18 aug 2021

Vi har känt av ett märkbart tryck i sommar

Det har alltid varit mer populärt att ta körkort på sommaren än på vintern, men köerna under pandemin har ökat.

– Vi har känt av ett märkbart tryck denna sommar, absolut. Det har varit mycket högre tryck nu än tidigare, säger receptionisten Elin på Råsunda trafikskola i Solna.

Mer tid hemma

Även på City trafikskola i Sundbyberg har trycket varit högt. Eva Lundin, receptionist på trafikskolan, tror att en anledning till det ökade trycket är att allt fler personer har varit hemma under sommaren.

– Folk reser inte iväg på samma sätt i år som förra året, då passar man på. Barnen som fyller 15 år väljer att ta mopedkort och de som inte har tagit körkort ännu gör det.

På City trafikskola har trycket för både moped, motorcykel och bil ökat jämfört med förra året. I nuläget måste körskoleelever vänta i minst tre veckor inan de ens kan sätta igång med planeringen av körkortet.

Kom förberedd

Men samtidigt har Trafikverket på grund av pandemin tvingats skära ner på antalet provplatser.

– Vi var tvungna att glesa ut i provsalarna och ha längre väntetider mellan uppkörningarna för att ventilera bilarna, säger Sofia Lindahl på Trafikverket.

Hon bekräftar också bilden som körskolorna ger av att det har varit ett oerhört stort tryck på att ta körkort och betonar vikten av att komma förberedd.

– Det är så många som vill ha plats så vänta med teoriprovet och uppkörningen om du inte är förberedd. Många har bokat sina prov i andra städer innan de har börjat övningsköra, det är ont om tider i hela Sverige, säger hon.

Ändrade regler förklarar färre uppkörningar

Under 2020 genomfördes 2 procent fler teoriprov än 2019 för B-behörighet. 2020 genomfördes cirka 349 000 prov och 2019 cirka 341 000 prov.

Uppkörningarna för körkort B minskade med 17 procent under 2020 jämfört med 2019. Från cirka 311 000 körprov 2019 till cirka 259 000 till 2020.

Minskningen av antalet genomförda körprov beror på minskad kapacitet på grund av pandemin samt att man sedan den 1 mars 2020 behöver ha godkänt teoriprov för att få göra körprovet.

Andelen godkända körprov för körkort B ökade för första gången på länge 2020.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15