Volontär. Oleksandra Vertynska från Kiev kom till Templet för att få hjälp – och kom sedan tillbaka som volontär. Foto: Johan Sjölund

Hårt tryck på Templet när ukrainska flyktingar får hjälp

Två dagar i veckan får flyktingar från Ukraina hjälp med mat och kläder på Templet på Östermalmsgatan. Behovet är stort och platserna tar varje dag slut på nolltid.

  • Publicerad 14:12, 13 maj 2022

Många har inte hunnit få utbetalningarna från Migrationsverket och när de väl kommer är det inte så mycket pengar.

Till en början var det hundratals i kö på gatan utanför. De första kom redan klockan sex på morgonen, berättar Daniel Back på Frälsningsarmén.

Sedan dess har de gått över till ett system där man bokar en plats digitalt.

Men den som vill vara säker på att få en plats gör bäst i att sitta med fingret på knappen, för platserna brukar ta slut på mindre än en minut.
– Många har inte hunnit få utbetalningarna från Migrationsverket och när de väl kommer är det inte så mycket pengar. När man ser ersättningsnivåerna förstår man varför det är ett sådant tryck här, säger Daniel Back som är ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarmén.

Kom in. Sasha Bercheneko med sonen Mar, 4, är glada över att höra till dem som fick möjlighet att komma in på Templet den här dagen. Foto: Johan Sjölund

Bokat möte. Ramida Azizova med sonen Mahomed, 14, från Mariupol. Foto: Johan Sjölund

Fyra hjälporganisationer

Mellan klockan 13 och 16 på måndagar och torsdagar håller Templet på Östermalmsgatan 69 öppet för flyktingar från Ukraina.

Bakom initiativet står Frälsninsarmen och hjälporganisationen Gula Änglarna. Dessutom medverkar Svenska Kyrkan och organisationan Help in change. Den sistnämnda bidrar med tolkar.

Just tolkar som kan ukrainska eller ryska behövs det fler av, uppger Frälsninsarmén. Men man kan också bidra med kaffebröd, för det tar alltid slut.

Visa merVisa mindre

På bottenvåningen serveras mat, som den här dagen har skänkts av Manillaskolan. I pysselhörnan sitter barn och målar med personal från Svenska Kyrkan.

En trappa upp erbjuds hjälp med presentkort på mat och kläder.

– Hon behöver byxor, shorts och t-shirts till barnet, berättar tolken som sitter bredvid en kvinna med ett barn vid ett av borden.

– Hur gammal är han? Jag måste skriva exakt vilken storlek det ska vara på rekvisitionen, säger handläggaren.

En av volontärerna är Oleksandra Vertynska. Precis som många andra kom hon hit första gången för att få hjälp. Efteråt frågade hon om hon inte kunde komma tillbaka och hjälpa andra.

– Jag är lärare i engelska och under ett utbytesår var jag volontär på Frälsningsarmen i USA. Jag tycker om att vara här på Templet och hjälpa till.

När kriget bröt ut den där torsdagen i februari kunde hon först inte tro det och fortsatte jobba som vanligt hemma i lägenheten i Kiev.

Köbildning. Innan de gick över till ett digitalt bokningssystem var det långa köer på gatan utanför. Foto: Gula Änglarna

Nästa natt föll de första bomberna. Ett 10-våningshus mindre än en kilometer från familjens lägenhet totalförstördes och Oleksandra lämnade sitt hem med sin man och deras åttaårige son.

Varsin ryggsäck hann de packa, alla viktiga papper hade de redan samlat ihop under Krim-krisen 2014.

– Vi vågade inte gå till skyddsrummet under vårt hus, om det skulle rasa. I stället tog vi oss ner till tunnelbanan och åkte till centralstationen. Där lyckades vi komma på ett tåg till Lviv i västra Ukraina.

Hon beskriver flykten som scener ur en ”zombie apocalypse”. Folk svimmade av värmen, barn och husdjur klämdes illa och det var så trångt på tågen att det inte gick att ta fram vatten ur ryggsäcken.

– Min son överlevde nätt och jämt.

Efter en månad i Uzhgorod, som ansetts som en av de säkraste platserna i landet, innan staden bombades förra veckan, bestämde sig Oleksandra för att lämna Ukraina med sonen. Nu bor hon i ett rum på Kungsholmen.

Hennes man har återvänt till Kiev där han arbetar som elektroingenjör.
– Det är säkrare nu än i början av kriget. Men om jag ska vara ärlig är jag rädd för att bo i Ukraina.

Så mycket får flyktingarna

På boenden där mat ingår är dagersättningen 24 kr/dag för vuxna ensamstående, 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader, 12 kr/dag för barn tom 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen 71 kr/dag för vuxna ensamstående 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader 37 kr/dag för barn 0–3 år 43 kr/dag för barn 4–10 år 50 kr/dag för barn 11–17 år.

Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn.

Förutom mat ska dag­ersättningen räcka till kläder, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Källa: Migrationsverket

Visa merVisa mindre