Det har larmats om långa väntetider, patienter som blir liggande på akuten i väntan på vårdplats, förtvivlad personal.

"Även patienter som skulle ha lagts in på iva/ima blir kvar på akuten" rapporterar en läkare på Danderyds sjukhus.

Även på Södersjukhuset har det varit tufft.

– Eftersom personalen gick in i helgerna med hård belastning och ett redan stort övertidsuttag så var utgångsläget sämre i år. Sammantaget gör det att personalen mals sönder och samman, säger Lotta Dickman, sjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet på Sös.

Ifrågasätter restriktioner

Förra onsdagen trädde de senaste restriktionerna i kraft, för att hejda den rusande smittspridningen. Det handlar om hemarbete, publiktak och tidig stängning på krogen.

https://www.mitti.se/nyheter/skarpta-restriktioner-infors-ska-hejda-skenande-smittspridningen/repvaj!vB9hIGwjC2bN3kiGPGJYQ/

Men nu börjar allt fler, från vänster till höger, kritisera att det inte är smittskyddsskäl som ligger bakom, utan att de införs för att sjukvården har för lite resurser.

Nyamko Sabuni (L) uppger att de tänker rösta nej till en förlängning av pandemilagen. Fria Moderata studentförbundet uppmanar till att strunta i restriktionerna.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger i SVD att det finns en risk att "det upplevs som att det är billigare att införa restriktioner än att faktiskt rusta upp vården".

Underfinansierad

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i Region Stockholm, säger att hon litar på Folkhälsomyndighetens bedömningar när det gäller att hejda smittspridningen, men att anledningen till situationen på regionens sjukhus beror på alltför snäva budgetar.

– De är kroniskt underfinansierade. Trots att vården larmat i många år har man valt att inte agera, säger hon.

Den styrande blågröna koalitionen har nu beslutat att skjuta till 500 miljoner kronor till vården.

– I stället för att möta den fjärde vågen med nya restriktioner skalar vi upp vården. Vi måste öka robustheten i den akuta vården och ytterligare förstärka resurser till att ge uppskjuten vård såväl på akutsjukhusen och vårdcentraler som i övrig vård, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

– Välkommet, men för sent, säger Hadzialic.

Ingen quick fix

För det hjälper inte dem som nu står på vårdgolvet. Bristen på vårdplatser är skriande.

På Danderyds sjukhus har beläggningsgraden legat över 100 procent.

– Den bör vara 85 procent för att få ett rimligt flöde och klara de toppar som uppstår, säger Anette Hein i sjukhusets läkarförening.

Innan jul lämnade de tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal in en begäran till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud, då de anser att situationen är ohållbar med en överfull akut och personalbrist.

– Sedan dess har läget snarast eskalerat. Men det finns ingen quick fix, det saknas tillräcklig finansiering och personal för att bemanna de vårdplatser vi behöver, säger hon.